Allerzielen en gedenksteen voor het nooit vergeten kind

KOUDUM - Op vrijdag 2 november, Allerzielen, is de jaarlijkse herdenkingswandeling op de Gemeentelijke Begraafplaats van Koudum, georganiseerd door Anne Joosse van Uitvaart Fryslân en Begrafenisvereniging Koudum.

Op deze avond is de begraafplaats bijzonder verlicht en is er voor iedereen de gelegenheid een kaarsje aan te steken ter nagedachtenis aan een geliefd persoon. Dit jaar is de Allerzielenavond extra bijzonder door de onthulling van de Vlinderrots, een gedenksteen voor overleden kinderen.

Zo’n 15 jaar geleden ontstond bij Brenda Bleijenberg het idee om gedenkstenen te plaatsen voor ‘vergeten kinderen’. Als er vroeger een kindje levenloos ter wereld kwam of kort na de geboorte overleed, mocht daar vaak geen grafje voor komen. Brenda, glas- en herdenkingskunstenaar van ‘Atelier Het glazen nest’, bedacht de Vlinderrots, een monument waarop nabestaanden zelf een glazen vlinder kunnen plaatsen, zodat er een herdenkingsplek is die bezocht kan worden. Het monument geeft erkenning aan al die kinderen die hier maar kort mochten zijn, maar voorgoed iets veranderden in het leven van hun ouders en familie. Inmiddels zijn er door het hele land stenen geplaatst.

Gedenksteen Koudum

Het idee voor het plaatsen van een gedenksteen voor kinderen in Koudum komt van Karin Spijkerman, geïnspireerd door een vriendin die uitvaartondernemer is en die haar in contact bracht met Brenda Bleijenberg. Karin voelde zich verbonden met het idee, ook door haar boek ‘ Als een vlinder weggevlogen’. Ze zocht contact met gemeente Súdwest-Fryslân en met Anne Joosse, van Uitvaart Fryslân. Nadat de formele kant voor het plaatsen van het monument geregeld was, kon ze verder met de uitvoering.. Het monument zal bestaan uit een aantal zwerfkeien uit de omgeving. Op de grootste steen komt een zogenaamde moedervlinder, een grote vlinder van glas. Mensen die om welke reden dan ook een vlinder voor een levenloos geboren of overleden kind willen plaatsen kunnen bij Karin Spijkerman, ‘vlindermoeder’, een kleinere, glazen vlinder uitzoeken of bestellen van de hand van Brenda Bleijenberg. Deze wordt dan, na geregistreerd te zijn bij de gemeente op het monument geplaatst. De steen in Koudum krijgt als naam: ‘Gedenksteen voor het nooit vergeten kind’. Voor nabestaanden een plek om deze kinderen te gedenken. Kinderen die misschien lang niet genoemd zijn, maar nooit zijn vergeten.

Allerzielen herdenkingswandeling en onthulling Vlinderrots is op vrijdag 2 november 2018, aanvang 19:00 uur, Gemeentelijke Begraafplaats, Kerkhoflaan in Koudum.

Vlinder zoals deze geplaatst kan worden op de herdenkingssteen. Anne Joosse