Hans Starreveld verslaat verrassende koploper Douwe Tjerkstra

RIJS - Op vrijdag 19 oktober was de opkomst bij schaakclub Rijs goed. Herman Beks, vorig jaar nog net achter de top-3, was de man met 2 relatief snelle overwinningen op Cornelis Jellesma en na een pittige strijd Jan Wevers.

Temeer daar zijn concurrenten allemaal punten verspeelden. Jelle Jeltema en Jan Brinkman, de nummers 2 en 3 van vorig jaar vochten hun onderlinge duel op het scherpst van de snede uit, maar uiteindelijk resteerde een gelijke stelling en werd het punt eerlijk verdeeld. Clubkampioen Chris Draijer had een uitermate lastige avond, tegenstander Sijtze van der Wal was goed op dreef, brak door met zijn a-pion en zette daarmee druk op Chris. Ook dit leidde tot een puntendeling.

De verrassende koploper van dit seizoen, Douwe Tjerkstra, had een moeilijke avond want Hans Starreveld speelde zijn eerste partij dit seizoen sterk en had al snel een overwicht op het bord. Hans zijn aanval sloeg uiteindelijk door en een fraaie overwinning was het resultaat. Ook Auke Wouda boekte zijn eerste overwinning, tegen Trienke Wijmenga. Auke zette met dame en toren druk op de koningsstelling van Trienke, maar dreigde zelf een loper te verliezen. Hij kon echter een paar pionnen winnen en zijn dame zo handig manouvreren dat deze de loper verdedigde. Vervolgens was het eindspel gewonnen.

Een grote kraker was ook de partij tussen Henk Breimer en Tjeerd de Vries. Tjeerd kon laat op de avond zijn eerste punt bijschrijven.