Elfstedenpad: etappe 10 van Leeuwarden naar Dillesyl

Balk - Elfstedenpad, donderdag 18 oktober 2018, 28 kilometer

Als onderdeel van LF 2018 lopen Eppie Bleeker en Ines Bergsma uit Balk dit pad in twaalf maandelijkse etappes van elk ongeveer 25 kilometer. Van iedere etappe komt een verslag met foto's.

,,Omdat we in januari gestart zijn in Ruigahuizen, hebben we nu nog drie etappes te gaan om het Elfstedenpad volledig te ronden. Vandaag de tiende etappe, bij prima nazomerweer.

Vanuit station Leeuwarden lopen we naar het startpunt bij de Vrouwenpoortsbrug. Na het Vossenpark in herfsttooi en langs fraaie vooroorlogse woningen wandelen we voorbij het WTC naar de IJshal. Tijd voor de koffiestop. Daarna gaan we langs de voormalige vuilstort en laten de stad achter ons.

Voor ons opent zich het weidse Friese land met fraaie vergezichten. Het eerste dorp op ons pad is Deinum, op de terp staat de kerk met de ‘Siepeltoer’. We zingen het kinderliedje ervan. Tijd voor de lunch op een bankje. Over oude kerkpaden bereiken we Boksum, daar wordt op een muur van de Magrietkerk de komende dagen het legendarische gevecht van de dorpsheld Otto Clant met de Spanjaarden in 3D-projectie groots verbeeld. Men is druk doende met de voorbereiding, wij nemen er slechts notie van om daarna onze weg te vervolgen.

Vervolgens gaat het over fietspaden door Jellum naar Bears. We passeren veel boerderijen van het kop-hals-romp type, met fruitbomen of nog bloeiende bloemperken op hun erf. Een bloemrijke berm van wel een kilometer lang geeft ons aanleiding tot een gesprek over het behoud van insecten.

In Bears leefde ooit de voorname familie Unia. Ze bewoonden een fraaie State. Maar veel States en ook kloosters zijn in de eeuwen erna gesloopt. Zo ook de Unia State, eeuwig zonde! Wat rest is alleen de toegangspoort. In 1990 is er op de terp een stalen frame gebouwd die de contouren van de grootsheid van de State aan ons toont.

Door de weilanden vervolgen we onze weg. Het water in de sloten staat door de droge zomer laag. Boeren zijn bezig de sloten te hekkelen. Dat moet elke herfst gebeuren; meestal is het hier immers nat, het overtollige water moet dan via de boezem met behulp van gemalen worden afgevoerd naar het Wad.

We bereiken Jorwert, een mooi dorp met statige herenhuizen en een grote kerk. Het jaarlijkse openluchtspel in de notaristuin is beroemd. Bekend is ook dat de schrijver Geert Mak hier een aantal boeken heeft geschreven. Minder bekend is het verhaal van predikant Bas van Gelder die hier in de oorlogsjaren moest onderduiken.

Zijn onderduikersplek was in de toren, daar heeft hij ‘s nachts zijn wederwaardigheden opgeschreven. In zijn boek: “Nachtboek van een Kerkuil’ lezen we hoe hij hier de spannende oorlogsjaren met zijn familie heeft beleefd. Nu is de kerk van Jorwert de pioniersplek van de stichting ‘Nijkleaster’ een plek voor stilte, bezinning en verbinding.

Op naar Mantgum; een iets groter dorp met veel nieuwbouw aan het water. Het valt ons op dat bijna elk dorp fraaie sportvelden en een dorpshuis heeft. We maken een praatje met een boer die zijn koeien uit het verst gelegen weiland van hun boerderij haalt. Hij doet dat de ouderwetse manier; op zijn fiets. Langs de Zwette, bekend van de Schaats Elfstedentocht bereiken we Dillesyl, het eindpunt van deze etappe.

Ines Bergsma