Gaat het AZC weer open?

BALK - Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) zegt dat ze niet op de zaken vooruit wil lopen, maar de mogelijkheid bestaat dat het net gesloten AZC in Balk weer opengaat. Wel bevestigt het COA dat ze in gesprek gaat met de gemeente over een mogelijke opening.

Opvallend nieuws, want het centrum is nog maar net 3 weken geleden gesloten. Alle bewoners zijn net (gedwongen) naar elders verhuisd, nadat het AZC al na 2 jaar haar deuren weer moest sluiten. Omdat er te weinig mensen in het centrum woonden. Nu blijkt dat opeens weer anders en is de aanwas van instroom weer veel groter. Het COA heeft daarom zo’n 5000 plekken extra weer nodig. De units die zouden worden afgebroken, staan er nog en daarom kunnen mensen er zo weer hun intrek in nemen.

Overigens is er nog wel een dingetje, want het AZC staat er nog steeds illegaal. De gemeente heeft de verkeerde procedure gevolgd bij het toestaan van het AZC en moest die procedure dan ook opnieuw doen. Dat hoefde niet toen in maart bekend werd dat het centrum ging sluiten omdat er veel te weinig mensen werden gehuisvest.

De school voor de nieuwkomerkinderen bij de Bolster was zo’n succes dat er zelfs ruimte in het centrum zelf moest komen om leerlingen onderwijs te geven. Ook de kinderen namen voor de zomervakantie afscheid van de school en elkaar en waren daarover zeer bedroefd. Ook de leerkrachten hadden het er moeilijk mee.