Oade an Doede

STAVOREN - Dit voorjaar overleed Doede Bleeker uit Staveren, visboer, zanger en schrijver van liedjes en zelfs een nooit gepubliceerde roman. Een ongewone artiest -in alles het tegendeel van wat men gelikt noemt. Zijn rauw en uit duizenden herkenbaar stemgeluid bezorgde hem de bijnaam Staverse Misthoorn. Hij maakte verscheidene platen en cd’s en schreef soms ook voor collega-artiesten. De in tekst zowel als muziek zeer gevarieerde liedjes gaan vaak over alledaagse onderwerpen, maar vanuit een niet-alledaagse invalshoek. Meestal prikkelend met een vrolijke ondertoon of met zelfspot of harde grappen, naadloos passend bij zijn ongepolijste stem en gitaarspel. Het bezorgde hem grote bekendheid in Friesland.

Tekstdichter

Zijn gevoelige kant als tekstdichter is zo goed als onbekend. Meermalen kwam hij uit de hoek met zeer gevoelig teksten. Deze liedjes lagen hem het meest na aan het hart, maar de tragiek was dat de Omrop en zijn publiek er doorgaans weinig mee op hadden. Als hij de moed nam om ze te spelen lalden en loeiden ‘fans’ soms luidkeels om Switsokken of Brulkikker.

Doede was niet de enige artiest van zijn familie. Zijn oomzegger Bruno Rummler is troubadour en kent al zijn liedjes. Hij verzamelde, nog samen met Doede, alle platen en opnamen en publiceerde deze werken op o.a. Spotify. Al snel na de uitvaart ontstond het idee voor de Oade an Doede; een muzikale laatste groet van zijn muziekvrienden en dat zijn er heel wat. Er doen meer dan vijftig muzikanten en zangers mee, van wie een flink deel meespeelde op een of meer van zijn albums. De Oade an Doede, met zijn mooiste liedjes, zal plaatsvinden op zaterdag 20 oktober om half acht, de vooravond van de 45ste Visserijdagen, bij de havenkom van Workum.