Teams Schaakclub Rijs beginnen met droomstart

RIJS - In de Friese Schaakbond wordt komend seizoen gespeeld met viertallen en dat betekent dat Schaakclub Rijs met 2 teams uit komt. Op vrijdag 12 oktober speelde het eerste tegen Steenwijk 3 en het 2e tegen Steenwijk 5. Strak om kwart voor 8 zat iedereen achter de borden.

Voor het eerste team ontwikkelden de openingen zich al snel gunstig, 3 spelers stonden alle een pion voor: Chris Draijer (bord 1), Jan Brinkman (2) en Herman Beks (4). Aan bord 3 vocht Jelle Jeltema een spannende strijd uit tegen Frans van Emst die nog alle kanten op kon, het was afwachten geblazen.

Ook het 2e tram leek goed te starten. Trienke WIjmenga (4) kwam zelfs een toren voor, Tjeerd de Vries (1) pakte wat pionnen weg en Auke Wouda (3) had ook een duidelijk betere stelling. Er hingen wat donkere wolkjes boven het bord van Henk Breimer (2), maar verder was het een prachtige zomeravond in Rijs.

Punten, als rijp fruit van de bomen

En al snel begonnen de punten als rijp fruit van de bomen te vallen. Bij clubkampioen Chris Draijer was het het eerste raak, zijn tegenstander stond zo maar op eens mat: 1-0 voor Rijs 1. Vlak daarna scoorde Trienke Wijmenga voor Rijs 2 de 1-0, met een toren achter was haar tegenstander kansloos. Jelle Jeltema en tegenstander Frans van Emst besloten tot remise, 1,5 – 0,5 voor Rijs 1. Jan Brinkman brak met zijn c-pion door de linies van Gerbrand Wijbenga heen en tikte daarmee de team overwinning binnen: 2,5 -0,5.

Auke Wouda kon in zijn partij tegen Jelmer de Goede wat stukken afruilen en in het eindspel met een schaakje een loper winnen. Zijn tegenstander moest opgeven en het was 2-0. Henk werkte zich tegen P. Louwet onder de druk vandaan en hield knap remise, ook bij Rijs 2 was de beslissing daar.

Herman Beks verzorgde in hote-restaurant Rijs nog een prachtig toetje door het toren eindspel met 3 tegen 2 pionnen beheerst af te maken, eindstand 3,5 – 0,5 voor Rijs 1. Bij Rijs 2 deed Tjeerd de Vries hetzelfde door zijn voorsprong in een daverende koningsaanval om te zetten. Ook daar 3,5-0,5, een prachtige overwinning voor Rijs 2.

In de interne competitie was het rustig, alleen Sijtze van der Wal en Hans Starreveld speelden nog enkele genoeglijke oefenpartijtjes.