„We doen alles zelf”

LEMMER/BALK - De wijkbeheerders in Balk houden overigens in Balk hun eigen keten, vanwaar uit ze werken. Het materieel uit Balk wordt wel gestald op de werf in Lemmer. Dat betekent onder andere dat de voormannen van de teams wijkbeheer bijvoorbeeld in de ochtend daar hun busje of auto ophalen en ‘s middags ook weer stallen. Wel blijven in Balk nog twee maaimachines, die veel gebruikt worden door de wijkbeheerders in die regio.

Ook in Oudemirdum is nog een locatie voor het stallen van klein materieel. Ook dat blijft zo. Wel hebben de monteurs uit de hele gemeente nu hun eigen werkplek in Lemmer. Verder is de opslag van eigen materieel en bijvoorbeeld de zoutopslag verhuisd naar Lemmer. Ook is er voor de pontjes een aparte onderhoudsplek in de nieuwe werf. Daar worden zij geverfd en wordt het onderhoud van de pont gedaan. Het milieuterrein in Balk blijft gewoon in die plaats.

Wethouder Johannes van der Pal reed donderdag onder belangstelling van aannemers, architect, bestuurders en medewerkers van de gemeente in een vrachtwagen - de grootste van het wagenpark - door de toegangspoort van de werf. De bouw heeft 8,5 maand geduurd, ondanks dat het ook te maken had met tegenvallers als veel regen en materiaal dat niet geleverd kon worden.

De werf is volgens de gemeente goed bereikbaar voor alle partijen. Naast de werf komt het nieuwe milieuterrein. Dit moet in januari 2019 klaar zijn, maar door problemen met o.a. DVJ uit Joure is nog onduidelijk of dit ook daadwerkelijk gaat lukken. Op dit moment ligt het terrein nog braak.

Duurzaam

De nieuwe werf is ontworpen door TWA Architecten, maar die ging tijdens het ontwerp veelvuldig met de gebruikers om tafel. Het personeel mocht dus zelf aangeven wat belangrijk was in het gebouw. De werf is verder zeer duurzaam gebouwd en voorziet voor een groot deel in haar eigen energie. Zo zijn er 157 zonnepanelen op het dak aangebracht, wordt er louter gebruik gemaakt van LED-verlichting en wordt de verwarming en koeling gedaan door een lucht-waterwaterpomp systeem. Dit betekent dat het volledig gasloos is en dus fossielvrij.

Verder is alles gemaakt van staal (dat later eventueel ook weer gerecycled kan worden) en zijn de wanden van de gebouwen aan de buitenzijde bekleed met vergrijzende houten delen. Het vurenhout dat is gebruikt is zo bewerkt dat alle schimmels er als het ware zijn uitgekookt. Dit gaat dus ook heel lang mee. Verder is het interieur van gerecycled materiaal gemaakt, dus zelfs de vloerbedekking is gemaakt van ‘oud’ materiaal. Het hoofdgebouw heeft twee verdiepingen en is iets meer dan elf meter hoog, de overkappingen op het terrein zijn lager. In het hoofdgebouw zitten personeelsruimten, kantoren, werkplaatsen, een wasplaats en stalling van de diverse voertuigen. Ook is er een aparte ruimte voor het onderhoud van de ponten (met een hefbrug). Daar is onder andere een extra afzuiging gerealiseerd zodat medewerkers zo min mogelijk aan schadelijke stoffen van onder andere verf worden blootgesteld. De overkappingen bieden plaats aan materieel, de pekelwatertank en strooizout. Ook daar de nodige snufjes trouwens. Zo haalt de afdeling riolering haar water uit een sloot achter de werf die speciaal daarvoor veel dieper is gemaakt. Dat water wordt ook gebruikt bij gladheidsbestrijding.

‘We doen alles zelf’

Piet Visser van de gemeente leidde de krant rond en liet daarbij weten dat de gemeente werkelijk alles in eigen beheer doet. ‘Niet alleen de werken aan het openbaar gebied – van havens en campings tot wijkbeheer en sporthallen, maar we onderhouden ook ons eigen wagen- en materialenpark.’ Daarvoor staat een indrukwekkend wagen- en materialenpark ter beschikking van de ruim 50 medewerkers van de gemeentelijke buitendienst en Empatec. Waar mogelijk wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt. Zo rijden er kleinere elektrische wagens rond en probeert de gemeente ook voor de grotere wagens te kijken naar duurzamere (elektrische) varianten.