‘Mijn vak gaat over de juiste vragen stellen’

BALK - Wie in de praktijk van fysiotherapeut Anna Marca van Bruggen komt, zal er weinig medische apparaten aantreffen. “Ik ben daar niet zo van”, zegt ze. “Je lijf is het mooiste apparaat dat ik ken. Gelukkig heeft iedereen dat bij zich als ze hier komen.”

Van Bruggen was als tiener een fanatieke sporter én een grage lezer. Ze had ook zomaar literatuurwetenschapper kunnen worden, ware het niet dat ze ooit na een tennistraining met een bovenbeenblessure op een behandeltafel in Nuenen belandde. “Ik had een fikse onderhuidse zwelling, een ‘winkelhaak’. Die behandelkamer had iets veiligs, ik voelde me er meteen thuis”, zegt ze.

Lijf, hoofd en hart

De rest is geschiedenis. Ze zit inmiddels ruim 30 jaar ‘in het vak’ waarvan 20 jaar als zelfstandig fysiotherapeut in Balk. Het is een mooi vak dat nooit verveelt, vindt ze. “Fysiotherapie gaat over meer dan een massage, een bewegingsoefening of het fixeren van een gewricht met sporttape. Het gaat natuurlijk over je lijf, maar zeker ook over je hoofd en hart. Hoe kan het dat iemand met een artrose aan zijn pink ineens helemaal uit het arbeidsproces kan vallen, terwijl een ander met veel zwaardere beperkingen een heel actief en gelukkig leven kan leiden? Dat zijn vragen die me lang bezig kunnen houden.”

Neurologie

Hersenontwikkeling en gedrag heeft altijd haar speciale interesse gehad. Ze verslindt de laatste jaren boeken over neurologie. “Na een herseninfarct kun je je als fysiotherapeut niet alleen beperken tot het lijf: ‘U moet blijven oefenen’ is dan een schrale boodschap. Na zo’n gebeurtenis is er ook boosheid, woede en depressie. Het gaat niet alleen over jezelf, maar ook over je naasten. Mijn vak gaat over bewegen maar ook over: iets in beweging zetten bij mensen. Dat is mooi om te kunnen doen.”

Parkinson

Sinds 2010 maakt Anna Marca van Bruggen deel uit van het ParkinsonNet Friesland. “Dat netwerk van collega’s vind ik heel belangrijk, zeker omdat de hersenziekte Parkinson zich bij elke patiënt op een andere manier manifesteert. Bij de één begint het met trillen, de ander gaat trager bewegen of heeft evenwichtsproblemen. Dan komt het aan op goed kijken en luisteren naar de patiënt. De invalshoek van collega-behandelaren is ook heel verrijkend voor mijn keuzes. Door de juiste vragen te stellen kom je stapje voor stapje samen verder. Die puzzel vind ik interessant, al vraagt het veel geduld. Als privépersoon heb ik daar weinig van, maar als fysiotherapeut juist heel veel”, lacht ze.

Dansante fysio

In haar praktijk aan de Meerweg in Balk klinkt sinds kort soms uptempo discomuziek of rustgevende easy listening. Haar nieuwste therapietool is namelijk Spotify. De onlangs afgeronde opleiding ‘dansante fysiotherapie’ heeft haar op het spoor van dans en muziek gezet. “Ik ben vooral opgeleid in de biomedische kant van bewegen. Maar door dans en muziek te integreren in therapie kun je de pijn of de spanning op de spieren soms helemaal vergeten. Dat was een geweldige eyeopener”, zegt ze enthousiast. Dat relatief saaie bewegingsoefeningen met dans ineens een stuk leuker worden, is mooi meegenomen.

Zachte krachten

Van Bruggen hoopt oud te worden in haar vak. “Na mijn vijftigste heb ik ontdekt dat ik bij sommige patiënten verder kom met wat ik noem: de zachte krachten van de fysiotherapeut. Daarmee kun je van een halfleeg glas, een halfvol glas maken. De simpele vraag: wat kun je nog wél? kan een herstelproces enorm helpen.”

Ooit behandelde ze een man met de slopende ziekte ALS. “Die ziekte verlamt stukje voor stukje elk onderdeel van je lijf. Ik kon weinig anders doen dan het proces verzachten. Hij heeft me geleerd hoe fijn het is om de regen op je huid te kunnen voelen. Ik besefte toen: je kunt elke dag iets van het leven maken. Het doet ertoe, ook op de vierkante centimeter.”