Sjoukje Dijkstra opent expositie Plattelandsvrouwen

Oudemirdum - Op 28 september opende in Bezoekerscentrum Mar en Klif Sjoukje Dijkstra de expositie 100 jaar Plattelandsvrouwen, Vrouwen van Toen & Nu van start. De tentoonstelling laat zien hoe de vereniging van Plattelandsvrouwen (nu Vrouwen van Nu) en haar leden zich staande hielden in 100 roerige jaren. In die eeuw is de bond voor veel vrouwen een vaste waarde geweest, niet alleen een gezellig uitje waar je elkaar ontmoette, maar ook een plek waar je jezelf kon ontwikkelen en waar je je kennis van de wereld kon verbreden. De expositie die al deze verschillende aspecten belicht, is te zien tot 1 september 2019. Kom, kijk en ervaar het allemaal tijdens de expositie over de Vrouwen van Toen en Nu.

In 1930 wordt de Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen opgericht. Negen jaar later zouden de Friese vrouwen zich ook bij hen aansluiten. De Friese vrouwen hadden in 1919 al de "Bond der Vereenigingen van Oud-leerlingen van de landbouwhuishoudcursussen in Friesland", de BvOL, opgericht, ontstaan uit verschillende plaatselijke afdelingen, waarvan die in Gaasterland in 1918 de eerste was. Honderd jaar geleden dus. In Bezoekerscentrum Mar en Klif is de komende tijd te zien hoe de BvOL opging in de Bond van de Nederlandse Plattelandsvrouwen , tegenwoordig Vrouwen van NU, en de Gaasterlandse en andere Friese vrouwen hun idealen konden blijven verwezenlijken.

Foto van de opening Japke Zwaan. (op openingsfoto links Iris Nutma, directeur Mar en Klif, midden Sjoukje Dijkstra en rechts Johan Wagenaar van It alders erf).