Elfstedenpad: van Rinsumageast naar Leeuwarden

BALK - Als onderdeel van LF 2018 lopen Eppie Bleeker en Ines Bergsma uit Balk dit pad in twaalf maandelijkse etappes van elk ongeveer 25 km. Van iedere etappe komt een verslag met foto's. Deze keer etappe 9 van Rinsumageast naar Leeuwarden over 26 kilometer.

‘We gaan met de auto naar Sneek, dan met de trein naar Leeuwarden. Aansluitend met de bus naar Rinsumageast, een ontspannen reis. Het is vandaag prima wandelweer. Als we Rinsumageast uit zijn wandelen we weer door het klei- weide gebied, met verre uitzichten en mooie luchten. We komen de eerste kilometers geen mens tegen op de lange rechte wegen, ook niet bij de recreatieplas Eeltsjemar. Dat is deze mooie zomer vast anders geweest. Aan de horizon zien we de bossen van de Trynwâlden, gelegen op een zandrug.

Volgens een sage is de naam afgeleid van Tryntsje Wâlden, naar Tryntsje (Catharina), een rijke vrouw, die zeven boerderijen en zeven zonen zou hebben gehad. Elk van deze zonen zou na haar dood één van de boerderijen hebben geërfd en op deze locatie een dorp hebben gesticht. Zo zou de oudste, genaamd Alde, Aldstjerk hebben gesticht. Haar andere zonen - Oene, Reade, Wynse, Gyke, Rypke en Tyte - zouden de andere zes plaatsen van de Trynwâlden hebben gesticht. (zoek de andere zes plaatsnamen) De Trynwâlden was een geliefde streek bij de adel. Het buitenhuis ‘De Klinze’ herinnert aan die tijd. De tijd dat de arbeider diep moest buigen als mijnheer langskwam. Nu kun je in dit fraaie buitenhuis een paar nachten proefslapen om er dan een bed te kopen, tijden veranderen!

Het dorpje Aldstjerk ligt aan het riviertje De Moark en aan de route van de Elfstedentocht. Tegen de brug over De Moark stootte Jeen van der Berg zijn hoofd bij de tocht van 1963. Als pleister op de wonde is het pleintje hier naar hem vernoemd. Aan het pleintje staat het bekende ‘IJscafé met de balken.’ Wie als eerste bij een Elfstedentocht dit café passeert krijgt een naamsvermelding op een plafondbalk. Bij het beeldje van de ‘Brêgebidler’ (brugwachter) ontmoeten we een schaatskennis van Eppie.

Het landgoed ‘Staniastate’ in Oentsjerk heeft een verassend mooie tuin, ooit ontworpen door de vermaarde landschapsarchitect Roodbaard, met vijvers, romantische bruggetjes en talloze slingerpaden, je waant je in de tijd van weleer. Nu is het landgoed een horecagelegenheid.

We maken een grote stap naar Grikelân en Turkije. Het is een bos aangelegd uit de opbrengst van Griekse en Turkse staatobligaties van de familie Van Sminia. Het bos heeft wandel, ruiter- en menpaden.

Langs een omweg komen we via Gytsjerk bij de beroemde Elfsteden-tegeltjesbrug. In de verte lonkt Leeuwarden. Het pad voert ons dwars door nu weer groene weilanden over bruggetjes, via Miedum naar Lekkum. De kerk is open dus vereren we het Godshuis met een bezoekje.

Verder over dit pad komen we in Snakkerburen. Snakkerburen lijkt door Leeuwarden ingelijfd. We volgen de Dokkumer Ee en via oudere stadswijken komen we in deze stad. De Prinsentuin is afgesloten omdat er een festival is. Daarom eindigt deze etappe bij de Oldehove en van daar wandelen we naar het station. Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018, hebben we in augustus met een stadswandeling van een dag doorkruist. Gids was die dag Johan Vellinga één van de ontwerpers van het Elfstedenpad.

Als enthousiaste verteller werd het een bijzondere wandeling. Ines Bergsma

elfstedenpad etappe 9 8 sept 2018 (35) tegelbrug

elfstedenpad etappe 9 8 sept 2018 (8) groet aan de heer van stand Eppie

elfstedenpad etappe 9 8 sept 2018 (14) Aldstjerk Ines

elfstedenpad etappe 9 8 sept 2018 (21) Ingang Grikelân en Turkije

elfstedenpad etappe 9 8 sept 2018 (24) Ines op brugje bij Staniastate Oentsjerk