Bescheiden Uilke de Vries Beantsje fan it jier

KOUDUM - Uilke de Vries is in de Koudumer feestweek tijdens het matinee tot de 29e ‘Beantsje fan it jier’ uitgeroepen.

De commissie, bestaande uit Koudumer “âld beantsjes” koos met volle overtuiging voor de plaatselijke ondernemer, die zich naast het runnen van zijn eigen bakkerij, ook nog zeer gedreven inzet voor de Koudumer gemeenschap.

Bas Oosterbaan, voorzitter van Dorpsbelangen Koudum, vertelde in het kort een paar steekwoorden over het nieuwe beantsje. Na de hint dat het een ondernemer is en dat hij “in functie” aanwezig was, werd het al gauw duidelijk; Uilke de Vries is Beantsje fan it jier 2018 geworden. Hiermee treedt Uilke in de voetsporen van zijn vader, die in 1996 deze eretitel kreeg. “In functie” was Uilke omdat hij al 15 jaar in de optochtcommissie zit en hij ’s morgens de Splintergames mee had georganiseerd. Daarnaast heeft hij 17 jaar in de feestcommissie gezeten.

Ook is hij al jaren vrijwilliger bij RTN/omroep Súdwest. Daarnaast bakt hij jaarlijks met Oud&Nieuw oliebollen voor Oeverzwaluwen en bakt hij koekjes voor de Finke. Ook is hij medebedenker en organisator van de oldtimerdagen/trekkertreffen. Als er in de winkelstraat iets moet gebeuren, is Uilke altijd van de partij.

Bescheiden, stille kracht

Uilke is een bescheiden stille kracht, die graag de handen uit de mouwen steekt. Hij houdt niet van vergaderen en op de voorgrond treden, maar dat laatste daar kwam Uilke deze keer niet onderuit. Op de vraag of Uilke nog even officieel op de foto met Bas Oosterbaan wil, antwoordde hij; “ik moet eerst de prijsuitreiking van splintergames doen, daarna kan het wel”. Typisch Uilke: praktisch ingesteld en bescheiden en mensen kunnen altijd op hem bouwen.

Na de uitreiking van het speldje (ontworpen en gemaakt door Koudumer goudsmid Petra van der Beek), de Beantsjetaart, een bos bloemen en de oorkonde werd Uilke toegezongen door Ypie Semplonius, Anja Bergsma, Theunis de Vries, Bas Oosterbaan en het aanwezige publiek. Zij brachten het speciale “Koudumer Beantsje Liet” ten gehore: Bean, bean fan it jier!

Foto’s zijn gemaakt door Rinske Roosjen Fotografie