Kleinschalige bijzondere concerten bij Podium Gorter

BALK - 30 september start het nieuwe seizoen bij Podium Gorter. Kleinschalige bijzondere concerten, lezingen en theater vinden plaats in de doopsgezinde kerk te Balk, waar Podium Gorter haar activiteiten organiseert.

Optredens die zich onderscheiden omdat een relatief klein publiek (de zaal kan maximaal 100 mensen aan) in nauwe verbinding staan met de artiest/inleider. Er wordt elk seizoen gezocht naar een zo breed mogelijke variatie waardoor een zo breed mogelijk publiek kennis kan nemen van vaak minder bekende artiesten en/of onderwerpen.

Bijzonder trots is het bestuur dat het duo Tangarine op 30 september de seizoensopening verzorgt. Tangarine is de voormalige huisband van het tv-programma De Wereld Draait Door. Tweelingbroers Sander en Arnout Brink, afkomstig uit Assen, keren voor de derde keer terug op het podium. Ditmaal met theaterconcert "Uiteen". De levens van de broers gaan geheel andere kanten op. In 2017 hield de één zijn eerste kind in zijn armen, terwijl het huwelijk van de ander op hetzelfde moment stukliep.

Oktober is de landelijke maand van de geschiedenis. In het kader hiervan organiseert Podium Gorter in samenwerking met Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân ook dit jaar weer een bijzondere activiteit. Tussen 1954 en 1969 was er even buiten Balk een kamp gevestigd waar honderden Molukkers verbleven (Kamp Wyldemerk). Ex-KNIL militairen, met hun familie hadden daar hun plek. Zij waren na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland gekomen. Over de geschiedenis van Nederlands-Indië, de KNIL en de islamitische bewoners van kamp Wyldemerk wordt op 4 oktober een lezing gehouden door oud-radiopresentator Rocky Tuhuteru en Wyldemerk-deskundige Ghani van den Bergh.

Op 14 oktober komt folkband Reizger komt naar Balk. Reizger toont met hun optredens de liefde voor muziek en de liefde voor Friestalige muziek in het bijzonder. Dit optreden wordt extra speciaal omdat het een muzikale ontmoeting is met Doede Veeman, de muzikant die al in de jaren zeventig een van de aanjagers was van de Friestalige folk. Het concert is een boeiende mix van eigen liederen en mooie covers.

In totaal organiseert Podium Gorter dit seizoen 12 activiteiten. Verhalenverteller Peter Vermaat, zangeres Denise Jannah, de Ierse zanger Kieran Goss en het toneelgezelschap ‘Sterke Froulju zullen ook naar Balk komen. Het volledige programma is vinden op de website van Podium Gorter: www.podiumgorter.nl

Natuurlijk is er ook altijd aandacht voor de inrichting van de accommodatie. Afgelopen jaar is de al eerder volledig gerestaureerde kerkzaal voorzien van heuse theaterverlichting en er is op voorschrift van de gemeente een afzuiginstallatie geïnstalleerd. Dit laatste kon gerealiseerd worden dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Bas Backer. Het bestuur van Podium Gorter is de stichting daar zeer erkentelijk voor.

Kaarten voor de optredens zijn te verkrijgen via de website: www.podiumgorter.nl of in de losse verkoop bij de fa. Haantjes, Van Swinderenstraat 51-54 te Balk. Er zijn soms ook nog kaarten beschikbaar aan de zaal, maar van tevoren een kaartje kopen is verstandiger want: vol = vol.

De foto van Tangarine is gemaakt door Han Ernest.

De foto van Rocky Tuhuteru is gemaakt door de huisfotograaf van Tuhuteru & Partners, A. Tuhuteru.