Oudemirdummer kok krijgt les van beste wereldchefs

OUDEMIRDUM - Ruim 50 horeca studenten van ROC Friese Poort in Sneek namen zondag 9 en maandag 10 september deel aan het evenement Chefs (R)Evolution in Zwolle. Stefan Kok, derdejaars student Zelfstandig werkend kok (niveau 3), uit Oudemirdum, was ook aanwezig. Hij hoopt zijn opleiding dit jaar af te ronden en wil zich daarna misschien nog verder specialiseren in de Dutch Cuisine keuken door de opleiding Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine (niveau 4) te volgen. Stefan volgde demopresentaties van een aantal van de beste chefs van de werreld en raakte daardoor enorm geinspireerd.

Naast de workshops over trends op culinair gebied, mochten zij ook zelf ervaren hoe het is om in de keuken staan tussen internationale chefkoks.

Chefs (R)Evolution

Chefs (R)Evolution, het Nederlandse Avantgarde Cuisine Festival, werd voor het vierde jaar op rij georganiseerd door Jonnie en Thérèse Boer. Het festival vond plaats in en rondom De Librije en Theater De Spiegel. De top van internationale chefs was aanwezig. Een boerenmarkt was onderdeel van het festival en hiervoor werden 12 Dutch Cuisine restaurants uitgenodigd. Restaurant NU van ROC Friese Poort was één van de restaurants. De koks in opleiding bereiden verschillende gerechten op het festival vanuit de Dutch Cuisine keuken. Eerlijke gerechten van producten en ingrediënten uit de regio.

Unieke ervaring

‘Chefs (R)Evolution is voor mij een fantastische ervaring. Ik ben eerstejaars student en heb daarom nog weinig ervaring. Toch krijg ik vandaag ik de kans om een gerecht te bereiden voor 32 man, tussen al die geweldige koks.’ aldus ook Klaas de Boer, eerstejaars student Zelfstandig werkend kok bij ROC Friese Poort in Sneek. Op de vraag wat hij na zijn opleiding wil doen antwoordt hij kort maar krachtig: ‘Ik hoop later mijn eigen restaurant te beginnen!’.

Lost animals

Maandagmiddag volgden de studenten van ROC Friese Poort een workshop van Jeroen van Oijen over ‘Lost animals’. Dit zijn dieren die er in overvloed zijn maar waarvan chefkoks niet goed weten hoe zij deze moeten bereiden. Bijvoorbeeld gans, wild zwijn en schorseneren. Deze ingrediënten worden in de horeca relatief weinig gebruikt. Jeroen van Oijen inspireerde de studenten door verschillende bereidingen van deze ingrediënten te laten zien. De studenten zullen de bereidingen toepassen in de keuken van Restaurant NU bij ROC Friese Poort in Sneek. U bent van harte welkom om hier de gerechten te proeven.