Luisterwandeling Balk Boterdorp herbergt bijzondere en grappige verhalen

BALK - Zaterdag werd in Balk de luisterwandeling Balk Boterdorp officieel geopend door commissaris van de Koning Arno Brok. In de audiotour worden de historische locaties en gebouwen die te maken hebben gehad met de boterhandel besproken . Dat gebeurt overigens op een heel informele en vaak ook grappige manier en verteld door actrice Dette Glashouwer, waardoor het boeiend blijft tot het laatste gebouw.

Foto’s

Bovendien kunnen via de app ook allerlei foto’s gedownload worden als je de route loopt. Wetenswaardigheden over de boter die Balk zoveel goeds heeft gebracht, de mensen die in de boterhandel zaten en allerlei andere feiten komen aan de orde. De app is gratis te downloaden. Start en eindpunt is It Buterhus in Balk.

Zaterdag werd al een stukje van die toer ten gehore gebracht en in beeld gebracht op een groot scherm in It Buterhus in Balk tijdens die opening. Engelien Bouma, eigenaar van It Buterhus nam het initiatief voor deze luisterwandeling en kreeg daarbij hulp van Stichtings Historysk Wurkferband Gaasterlan, Langs de Luts, Jorrit Brenninkmeijer van hetfotogeniekgeluid en een groot aantal vrijwilligers.

Geschiedenis bewaren

Bouma:’Wij hebben dit pand in 2015 gekocht en toen we in de opkamer bezig waren vonden we een gevelsteen die ons nieuwsgierig maakte naar wat zich hier heeft afgespeeld. We schakelden Johan Groenewoud in met de vraag of hij informatie had over de geschiedenis en dat had hij. De hele historie van het pand werd afgedrukt op panelen zodat die voor toeristen goed te lezen is. Maar dat de boterhandel in Balk zoveel betekend heeft, weten ook Balksters zelf vaak niet.’Bouma is een warm pleitbezorger van het behoud van de geschiedenis en vindt dat er in Balk al heel veel verdwenen is. ‘De Volharding bijvoorbeeld. Maar ook de schoorsteenpijp is er spijtig genoeg niet meer, hoewel we al wel voor elkaar hadden dat die kon blijven. Maar toen dat bekend werd, was men al aan het slopen’

Moderne app

Ze zet zich dan ook in voor elk stuk geschiedenis dat ze kan bewaren voor later. Zo volgde ze een cursus landschapsbeheer bij Mar en Klif en daarvoor moest ze een project uitwerken. Het werd het project Balk boterdorp. Samen met diverse partijen maakte ze een route waarin allerlei punten zijn opgenomen die belangrijk zijn geweest in de boterhandel. Professional Jorrit Brenninkmeijer vertaalde dat in een moderne audiovisuele app die op een levende wijze en echt anders dan anders het verhaal van de boter en dat van de inwoners van Balk vertelt. Bij it Buterhus kan een folder worden gehaald, waarin meer informatie staat vermeld. ‘En na afloop kunnen mensen hier met boterkoek of boterbabbelaars en thee of koffie de route afsluiten,’ zegt daarover. Met zo’n bezoek aan It Buterhus dat tevens VVV is, wordt bovendien mensen met een beperking aan een baan geholpen want zij werken in It Buterhus.

Tijdens de presentatie kwam de vrouw van Poppe Jans, een belangrijke boterhandelaar en reder in 1729 , langs in It Buterhus. ‘Mijn man is heel belangrijk,’zo liet ze weten. ‘Zo heeft hij ook voor de lindebomen langs de Luts gezorgd.’ (Wie wil weten hoe dat zit, kan dat ook vinden in de app).