Het is echt een passie’

‘Hij is jong, gedreven en vernieuwend in de wereld van de zwartblesschapen. Vorige week kreeg Wiepke Lam (25) erkenning van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen voor zijn werk. Zijn fokkerij ‘Frylam’ is het eerste door de stichting erkende fokcentrum voor het zwartblesschaap in Nederland.

HEMELUM ,,Het is een mooi schaap, dat gemakkelijk lammeren geeft en het heeft een eigenzinnig karakter”. Wiepke somt een aantal punten op waarom hij juist zoveel op heeft met het zwartblesschaap, dat, zoals de naam al doet vermoeden, donker is van kleur. Dit type schaap werd een aantal decennia geleden met uitsterven bedreigd, maar inmiddels schommelt het aantal dat bij het stamboek ingeschreven staat stabiel rond de tweeduizend.

In 2009 kwam hij voor het eerst in aanraking met het bijzondere ras, vier jaar later sloot hij zich aan bij het stamboek zwartbles-fokkersgroep. ,,Toen zijn we ook zuiver gaan fokken”. In 2016 trad hij toe tot het bestuur en een jaar later nam hij de voorzittershamer over. ,,Ik ben hier op mijn plek, dus daar was ik heel blij mee.” Wiepke vertelt met een zichtbaar enthousiasme. ,,Het is echt een passie”, zal hij later zeggen.

Hij wil het ras meer op de kaart zetten en zorgde derhalve voor een website, foldermateriaal en een facebookpagina. Het ledental is onder zijn leiding voorzichtig gestegen.

Lam is op veel vlakken aan het pionieren. Het is vooralsnog hobby, maar hij wil waar mogelijk een professionaliseringsslag maken. ,,Ik wil meer vlees verkopen en meer dieren kunnen houden.” De ultieme droom is een eigen stal -zijn beesten staan nu in Elahuizen, op tien minuten rijden- vol schapen. Dan is er nog een lange weg te gaan: de voorzitter heeft nu 28 dieren. ,,Dat is een stip op de horizon.” Wat wel al concreet is, is de erkenning die hij onlangs ontving van Peter van Eldik van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Van Eldik kwam in het voorjaar al naar Hemelum, hoorde het verhaal van Wiepke aan en keek rond bij ‘Frylam’. ,,Ik voldeed aan het lijstje”, zegt Wiepke. En zodoende kreeg hij vorige week het predicaat ‘erkend fokcentrum’ van de stichting. Als eerste in Nederland, als het gaat om zwartblesschapen. ,,Het bestuur van de SZH is erg blij met jou omdat je nog een jonge fokker bent die ook bestuurlijk actief is”, zo luidt een deel van de toelichting.

Lam besluit: ,,Het is een mooie bevestiging van het werk dat we doen.”

Yme Gietema