Kinderdorp Balk: dé plek om te komen spelen

BALK - Drie dagen lang spelen, sporten, ravotten en knutselen. Van dinsdag 21 tot en met donderdag 23 augustus was het weer feest voor de basisschoolkinderen in Balk. Het schoolplein van Basisschool de Bolster werd omgetoverd in een heus kinderdorp.

Voor het derde jaar op rij organiseerde Miks welzijn Kinderdorp Balk. Mét behulp van veel vrijwilligers en enthousiaste ouders. Beweegcoach Doede Deinum vertelt: “Drie jaar geleden zijn we met drie beweegcoaches van Miks gestart met Kinderdorp Balk. Vorig jaar waren we met zijn tweeën en dit jaar ben ik als enige beweegcoach betrokken bij het kinderdorp.” En dat is heel bewust.

Als een olievlek in De Fryske Marren

“Uiteindelijk willen we dat we samen met vrijwilligers en werkgroep vormen om het kinderdorp te organiseren. Bij de organisatie van het kinderdorp zal er altijd wel een beweegcoach vanuit Miks betrokken, maar als het echt een initiatief wordt vanuit het dorp, zou dat geweldig zijn.” Bovendien wordt het dan mogelijk om in veel meer dorpen tijdens de vakantie ‘Kinderdorp’ te organiseren, net zoals in Joure en Balk. “Wij kunnen jammer genoeg niet in elk dorp in De Fryske Marren Kinderdorp organiseren. Het zou mooi zijn als het zich zo als een olievlek uitbreidt over onze gemeente.”

Toch lopen er al wel vrijwilligers rond. Enthousiaste ouders die helpen met spelletjes doen, sporten,creatief uurtje, de lunch tussen de middag én natuurlijk het onvermijdelijke opruimen aan het einde van een geslaagde dag. “Het is elk jaar weer een feestje, daar help ik graag aan mee!” aldus één van de enthousiaste ouders.

Actie voor iedereen

En de veertig kinderen die elke dag op het Kinderdorp in Balk afkomen? Die hebben het ook reuze naar de zin. “Het is hier hartstikke leuk”, klinkt het in koor. Dat kan ook bijna niet anders, als je kijkt naar alle activiteiten die worden aangeboden. Er wordt geschminkt, geknutseld (waterraketten, naamkaartjes, figuurzagen en waterpistool verven), gesport (boksen, korfballen, yoga en voetbal), gespeeld (freerunning, waterestafette, angrybirds schieten) en nog veel meer.

“De kinderen vermaken zich opperbest”, aldus Doede Deinum. “En daar gaat het natuurlijk om.” Want het Kinderdorp werd in eerste instantie georganiseerd voor kinderen die niet op vakantie kunnen. “Er zijn toch best veel kinderen die om verschillende redenen niet op vakantie kunnen. Zo bieden we hen alsnog een leuke week. Maar alle kinderen zijn van harte welkom. Hoe meer kinderen, hoe leuker het Kinderdorp wordt!”