Persoon gespietst: hartstilstand, personen te water: Oppervlakte reddingsteam Balk blijft kalm en presteert het best van heel Nederland

BALK - Het oppervlakte reddingsteam van post Balk is zaterdag landskampioen geworden tijdens de landelijke finale Oppervlakte Redding in Koudum. En wat ze daar moesten oplossen en handelen was niet bepaald mals.

De brandweerlieden kregen te maken met een ingewikkeld situatie. De rondvaartboot “Moeders Angst” was op terugreis naar jachthaven Galamadammen. Op de boot zaten nog een aantal mensen. In dezelfde haven waren twee mensen stunts aan het uitvoeren met een Flyboard. Toen de rondvaartboot de haven in voer, ging het mis. De flyboarder verloor de controle en klapte op het dek van de rondvaartboot. Daar werd de flyboarder gespiest door de vlaggenmast van de rondvaartboot. Door de klap vielen er bovendien twee mensen van de rondvaartboot in het water.

Verlamming, hartstilstand

Persoon 1 was niet aanspreekbaar, de 2e persoon zat in een rolstoel. Deze hing half over de rand in het water. De persoon was verlamd aan de benen waardoor de benen vast zitten met klittenband aan de rolstoel. Op de jetski van de flyboarder zat ook een persoon. Deze raakte door de hele situatie in paniek maar had verder geen verwondingen. Bij aankomst van het oppervlaktereddingsteam (OVRT) kwam er dan ook nog een persoon in een auto aan. Zij zou haar vader ophalen die op de rondvaartboot zat. Toen zij zag wat er allemaal gebeurde op en om de rondvaartboot raakte ze in paniek en kreeg ze een hartstilstand.

Het Balkster team moest het opnemen tegen de teams uit Nieuw Lekkerland (Rotterdam), Barendrecht (Rotterdam), Opheusden (Gelderland), Naarden (Gooi & Vechtstreek) en Hank (Brabant).