Geestelijke reis van 90-jarige filosoof in Filmtheater Workum

WORKUM - Na een prachtige zomervakantie gaan woensdag 5 september de deuren van het filmtheater weer open!

Het najaarsprogramma wordt om 20:00 uur afgetrapt met een hartverwarmende film over de geestelijke reis van een negentigjarige 'filosoof van het alledaagse'. De hoofdpersoon wordt niet alleen gespeeld door cultacteur Harry Dean Stanton, maar is ook in grote lijnen op hem gebaseerd: net als Lucky was ook Stanton tijdens de Tweede Wereldoorlog kok aan boord van een marineschip. Beide mannen roken liever dan dat ze praten, zingen liever dan dat ze roken.

We volgen Lucky terwijl hij door zijn stoffige woestijndorpje sloft, van diner tot stamkroeg, al mijmerend over het leven en de naderende dood. Mooi, verstild, wrang-komisch regiedebuut van acteur Lynch is evident geïnspireerd door het werk van Jim Jarmusch. Een waardig monument voor Stanton, die kort na de opnames overleed.

FilmVandaag (4 sterren): 'De pracht van Lucky zit uiteindelijk in de bescheidenheid die de film anderhalf uur lang volhoudt. Hoewel het script komisch, tragisch en indrukwekkend is, blijft de focus altijd op het eentonige, maar niet verkeerde bestaan van de protagonist Lucky, en daardoor staat de film de prachtige performance van Harry Dean Stanton in zijn geheel toe. Gelukkig maar, want Stanton draagt het grootste deel van de film en zijn verschijning verveelt nooit.'

Voor het reserveren van zitplaatsen voor bovenstaande film kunt u terecht op www.filmtheaterworkum.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het filmtheater aan de Emmabuert 16. Het theater opent een half uur voor aanvang van de films.