Westrijd bomen in plaats van zeilen

HINDELOOPEN - Afgelopen zaterdag vond in Hindeloopen de finale plaats van de jaarlijkse zeilwedstrijden voor Staverse jollen. ‘s Morgens viel er met de relatief zware jollen niet te zeilen. Het was namelijk windstil! Pas bij 2 à 3 Beaufort gaat bij een jol het dobberen over in zeilen.

De plaatselijke commissie dacht dus een alternatief voor de eerste zeilwedstrijd te moeten bedenken. Het liefst zeilen de schippers met hun jol omdat je dan met de minste inspanning vooruit komt. Maar vroeger, toen op de jollen de kost nog verdiend werd met het vissen op haring en ansjovis, moesten ze bij gebrek aan wind naar buiten gejaagd of geboomd worden.

Parcours bomen

Het werd dus een wedstrijd bomen. Onder het toeziend oog van hun collega’s probeerden de bemanningen stuk voor stuk, om al bomend een parcours voor de kust van Hindeloopen af te leggen. Om het eerlijk en vergelijkbaar te houden gebruikte iedereen dezelfde jol en mochten maximaal twee vaarbomen gebruikt worden. Het werd een hilarische maar ook leerzame wedstrijd, waarbij men telkens inventiever werd. Bijvoorbeeld door de boom vanaf het hoge voordek over te geven naar een ander bemanningslid. De bemanning van de ST48 kwam na 4:04 minuten over de finishlijn en was daarmee de winnaar. De soep en de broodjes, aangeboden door de plaatselijke commissie, smaakten daarna des te beter.

Na de lunch en nog een uur uitstel kwam er langzamerhand wat meer wind en konden de jollen eindelijk zeilen. Winnaar van de enige zeilwedstrijd van de dag, werd in de vissermansklasse de WK2 van Richard Claus. Op afstand gevolgd door de HL62 met Jan Griek aan het roer en de ST63 van Wil Peeters. Bij de kajuitjollen was Uli Kappel met de Jolijt de winnaar.

In het eindklassement van 2018 zien we dezelfde drie schepen bij de eerste drie. De HL62 werd echter ingehaald door de ST63, die tweede werd. Na de prijsuitreiking werd deze mooie, zonnige dag afgesloten met een gezamenlijke maaltijd met pizza’s.