Jeugd schittert tijdens de Stratenloop

BALK - Voor sommige kleine atleten was het een overweldigende gebeurtenis. Al die mensen langs het parkoers van de Stratenloop en dan ook allemaal klappen en juichen. Bij de jongste deelnemers vloeide nog wel eens een traantje, maar de meeste deelnemers genoten volop van de Stratenloop, die traditioneel op de dinsdag van de Balkster feestweek plaatsvond.

Om zes uur begonnen dinsdag de allerkleinsten aan de loop. Er waren zelfs deelnemers van twee jaar. Zoals Julian Altena, die na een sprint van een rondje door de Barent Fockesstraat, Tjerk Hiddesstraat en Douwe Aukesstraat ook nog met een prachtige bronzen medaille naar huis ging. Bovendien kreeg hij, net als alle andere deelnemers een vaantje en een ijsje.

Er waren ook prachtige gevechten. Het spannendst was de ontknoping van de meisjes tot en met drie jaar. Nadat Evi Bruno het goud pakte en Gerbrich van der Zee het zilver leek Silke van der Pol onbedreigd op het brons af te gaan, maar op de streep kwam Anouk van Berkum er nog naast. Silke kreeg het brons, maar later is ook Anouk nog beloond met een bronzen medaille. ,,We konden het verschil echt niet zien met het blote oog’’, zei starter Sander Feenstra. ,,Daarom hebben we nog een bronzen medaille uitgereikt.’’ Het zorgde voor grote vreugde in huize Van Berkum in Elahuizen.

Prachtig was ook de strijd bij de meisjes van 9 en 10 jaar, die maar liefst drie rondjes moesten rennen. Mirthe de Boer uit Hemelum nam meteen de leiding en had na twee rondjes een flink gaat geslagen. In de slotmeters kwam Mariska Stegenga nog dichtbij, maar Mirthe sloeg de aanval prachtig af. Bij de meisjes van acht jaar bleef Noa Bruno in de eindsprint Maren de Vries nipt voor.

Niet alleen kwamen er lopers uit Balk en omliggende dorpen, er stond zelfs een deelnemer uit Blankenham op de startlijst. De connectie met Balk was er wel degelijk voor Lieuwe van der Zee. Tijdens de huldiging stond zijn vader Gosse van der Zee, oud-Balkster en in het verleden meervoudig winnaar van de volwassenloop, trots foto’s te maken van zijn zoon, die het goud pakte.

Liefst zestien keer werd er goud uitgereikt, tijdens de loop die zo’n 150 lopers van tussen de 2 en 12 jaar trok. Naast de al genoemde gouden medailles, gingen die plakken naar Jeremy Sterenberg, Jorn Geertsma, Marrit Tichelaar, Thijs Visser, Evy Folmer, Fardau en Rixt Zeldenrust Tjeerd en Jesper de Vries, Lasse en Stijn Venema, Marcella Broersma.

Uitslag Stratenloop 2018

Meisjes:

t/m 3 jaar: 1. Evi Bruno, 2. Gerbrich van der Zee, 3. Silke van der Pol en Anouk van Berkum.

4 jaar: 1. Marrit Tichelaar, 2. Nienke van der Zee, 3. Fardau Feenstra.

5 jaar: 1. Evy Folmer, 2. Amarins Bootsma, 3. Jenna van der Pol.

6 jaar: 1. Fardau Zeldenrust, 2. Emma Hornstra, 3. Emma Agricola.

7 jaar: 1. Marcella Broersma, 2. Marina Broersma, 3. Eline Muizelaar.

8 jaar: 1. Noa Bruno, 2. Maren de Vries, 3. Nova Homma.

9-10 jaar: 1. Mirthe de Boer, 2. Mariska Stegenga, 3. Kaia Franzen.

11-12 jaar: 1. Rixt Zeldenrust, 2. Kyra Bouma.

Jongens:

t/m 3 jaar: 1. Jeremy Sterenberg, 2. Jilles Ottema, 3. Julian Altena.

4 jaar: 1. Jorn Geertsma, 2. Rive Kroes, 3. Roan Albada.

5 jaar: 1. Thijs Visser, 2. Tygo Konst, 3. Tim van der Wolf.

6 jaar: 1. Tjeerd de Vries, 2. Owen Mous, 3. Rudmer van der Weg.

7 jaar: 1. Jesper de Vries, 2. Jorik de Vries, 3. Finn Prinsen.

8 jaar: 1. Lieuwe van der Zee, 2. Fimme Kroes, 3. Sem Kuperus.

9-10 jaar: 1. Lasse Venema, 2. Redmer van der Lijn, 3. Jesse Bootsma.

11-12 jaar: 1. Stijn Venema, 2. Tygo van Ruler, 3. Jelger Kroes.