Orgelelfstedentocht

SLOTEN - Op 18 augustus zal de organist Liuwe Tamminga op één dag in alle Friese elf steden een orgelconcert geven. De concerten duren ongeveer een half uur.

In elke kerk speelt Liuwe een ander programma. Het eerste concert is om 8:30 uur in de Martinikerk in Sneek. Het laatste concert om 20:30 uur in de Grote Kerk te Leeuwarden. De concerten zijn gratis toegankelijk.

Toen bekend werd dat Leeuwarden in 2018 Culturele hoofdstad van Europa zou worden en er aan de inwoners gevraagd werd met ideeën en initiatieven te komen werd gelijk aan Liuwe Tamminga gedacht.

Liuwe is als jongetje van 8 jaar begonnen met orgelles in Leeuwarden bij Gerrit Stulp. Hij is uitgegroeid tot een fenomeen op zijn muzikaal orgel gebied en wordt wereldwijd gevraagd om concerten te geven. Zo om de twee jaar komt Liuwe naar Fryslân, zijn heitelân, om weer een aantal Friese orgels te bespelen. In de zomer van 2016 gaf hij onder meer in Hemelum, zijn geboorteplaats, een concert in een stampvolle Nicolaas kerk. Ook verzorgde hij het jubileumconcert van het Hillebrand orgel in de Laurentiuskerk te Raerd. Zijn bijzondere band met maestro Luigi Tagliavini heeft er voor gezorgd dat Liuwe door hem gevraagd werd de conservator van Museum San Colombo in Bologna te worden. Dit museum omvat de collectie toetsinstrumenten van de onlangs overleden Luigi Tagliavini.

Bij dit alles is Liuwe altijd een nuchtere Fries gebleven soms met weinig woorden maar veel daden. Toen Liuwe werd gevraagd om de Friese Orgelelfstedentocht te doen reageerde hij meteen positief. De uitvoering zal een grote inspanning vergen, want er zal minimaal vijf en een half uur worden gespeeld op een dag.

Bijzonder is verder dat Liuwe is gevraagd om de vroege orgelwerken van Puccini uit te voeren als niet Italiaan. Vanwege de overweldigende belangstelling werden er twee concerten achterelkaar uitgevoerd, beide in een uitverkochte kerk in Lucca. Door zijn concerten en door zijn CD opnamen, die altijd ‘s nachts gedaan moeten worden om bijgeluiden te voorkomen en veelal in een steenkoude kerk, is hij heel wat gewend. Er zijn al vele sportieve elfstedentochten maar een muzikale Orgelelfstedentocht op dit niveau is tot nu toe niet vertoond.

In Sloten treedt Lieuwe op vanaf 11.00 tot 11.30 uur, in Stavoren van 12.30 tot 13.00 uur, in Hindeloopen van 13.30 tot 14.00 uur, in Workum van 14.30 tot 15.00 uur.

Nadere informatie op www.liuwetamminga.nl