Tentoonstelling Jan Mankes in Bakhuizen

BAKHUIZEN - Op het moment dat het Fries Museum in het kader van de Culturele Hoofdstad de graficus Maurits Cornelis Escher exposeert, brengt Homan-Hupkens in Prent en Beeld in het Gaasterlandse Bakhuizen het grafisch werk van een andere grote Fries: Jan Mankes.

Jan Mankes, die we natuurlijk kennen van zijn bijna etherische stillevens, mens- en dierportretten en landschappen, fijnzinnig in vele glacerende lagen geschilderd met de fijnste marterharen penselen, heeft daarnaast ook verrassend sterke prenten gemaakt. Het, in aantal, bescheiden grafisch oeuvre bestaat uit krachtige zwart-wit houtsneden, tere etsen en een enkele gravure en litho. Je komt hier dezelfde thema’s tegen als in zijn schilderkunst, al ligt de nadruk wat meer op dieren en portretten, veelal van personen uit zijn omgeving, vrouw, vader, moeder en zelfportretten.

Zeldzaam: de grafiek

De grafiek van Mankes is betrekkelijk zeldzaam (in de vakliteratuur spreekt men van oplagen van 20 tot 50 exemplaren). In 1968 maakte William Kuik van de originele houtblokken en etsplaten nog een serie heel goede afdrukken, door hem gesigneerd en genummerd, in een oplage van 20 stuks. Van deze serie heeft Homan-Hupkens in Prent en Beeld uit een oude privé-collectie een flink aantal weten te bemachtigen en mag hier, voor een bescheiden prijs, nieuwe eigenaars voor vinden. De expositie Jan Mankes loopt van zondag 5 augustus t/m zondag 25 november 2018. Daarnaast is er natuurlijk werk van de kunstenaars zelf te zien in de vorm van bronzen beelden van Sofie en etsen van Reinder.

Hupkens in Prent en Beeld is gevestigd aan de Gaestwei 14, 8574 TM Bakhuizen