Dit zijn de onderzoeken waar het geld van de Elfstedenzwemtocht naartoe gaat

SLOTEN - In het programma rond de Elfstedentocht zwemmen die Maarten van der Weijde zwemt, samen met medezwemmers worden een aantal thema’s besproken.

In Sloten is het thema DNA-mutaties: we kunnen steeds beter zien welke DNA-mutaties leiden tot kanker, ook bij kinderen. Er zijn groepen mutaties die elkaar beïnvloeden en leiden tot onverwachte effecten (bijvoorbeeld ongevoeligheid voor een normaal gesproken succesvolle behandeling). De onderzoekers willen zoveel mogelijk mutaties – en hun interactie met elkaar – in kaart brengen voor verschillende vormen van kinderkanker.

Alvleesklierkanker

In Stavoren gaat het over alvleesklierkanker. De diagnose alvleesklierkanker betekent momenteel in de meeste gevallen een doodvonnis. Voordat de ziekte klachten geeft, is het vaak al te ver gevorderd om effectief te bestrijden; ook vanwege de lastige centrale ligging van het orgaan in het lichaam. Over erfelijkheid is eigenlijk nog weinig bekend en daar willen deze onderzoekers iets aan veranderen. Met nieuwe genetische methoden hopen zij afwijkingen te vinden, waarmee ze in de toekomst hopen familieleden van alvleesklierkankerpatiënten te kunnen screenen, zodat de ziekte eerder - in behandelbaar stadium - wordt opgemerkt.

In Hindeloopen is het thema nierbekken- of urineleiderkanker. Een kwaadaardige tumor van het slijmvlies van nierbekken of urineleider (urotheelcarcinoom) is een zeldzame maar agressieve kanker. Het blijkt dat na operaties maar liefst de helft van de patiënten een nieuwe tumor krijgt, ditmaal in de blaas. Dat risico kan sterk worden verkleind met een blaasspoeling (met chemo) na de operatie, maar veel urologen willen daar niet aan, omdat de kans op lekkage na de operatie te groot is. Er is immers een wond bij de blaas aanwezig. In dit project wordt bekeken of het zinvol is om de blaas voorafgaand aan de operatie preventief te spoelen, dan is die kans op lekkage er niet, maar kan hopelijk wel een nieuwe tumor worden voorkomen.

Droge mond

In Workum gaat het over een droge mond. Een droge mond klinkt misschien niet als de meest heftige bijwerking van kankerbehandeling, maar de invloed op kwaliteit van leven kan gigantisch zijn: voedselinname kan enorm gecompliceerd worden, ook de effecten op orale mondhygiëne zijn fors. De onderzoekers willen een aantal behandelingen testen waarmee ze de droge mond kunnen voorkomen.