Wat je moet weten over Maarten van der Weijdens elfsteden zwemtocht

SLOTEN - Op 18, 19 en 20 augustus zwemt Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de 11stedenzwemtocht. Samen met honderden vrijwilligers organiseert hij deze zwemmarathon om geld op te halen voor kankeronderzoek. De tocht van 200 kilometer voert hem in drie dagen langs alle bekende steden en plekken van de Friese Elfstedentocht. Wanneer is Maarten waar? En wat gebeurt er in iedere stad?

Tijdens de 11stedenzwemtocht kunnen mensen in iedere stad 500 of 2.000 meter meezwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. In iedere stad is een ambassadeur van de Maarten van der Weijden Foundation aanwezig om deelnemers te steunen. Onder andere (voormalige) topsporters Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo, Rintje Ritsma en Henk Angenent komen naar een of meerdere steden om deelnemers aan de zwemtocht te inspireren en motiveren.

Uitgebreid programma

De ‘Zwemtocht der Zwemtochten’ gaat over veel meer dan zwemmen alleen. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij wat het betekent om kanker te hebben en de onderzoeken die zo hard nodig zijn. Daarbij is ruimte voor een lach en een traan, want in elke stad is een uitgebreid programma met gesprekken, gedichten en interviews.

Zo leest Sander de Hosson voor uit zijn boek Slotcouplet. Sander is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. Hij schrijft aangrijpende blogs en columns over zijn ervaringen met patiënten. Ook is er een optreden van Lisanne Spaander. Lisanne kreeg op jonge leeftijd botkanker. Ze werd beter, maar het noodlot sloeg opnieuw toe. Inmiddels is zij voor de tweede keer genezen verklaard. Zij zingt de nummers Vechtersbaas en Kijk naar mij. Daarnaast vertelt een kankerpatiënt of iemand die op een andere manier zeer betrokken is bij het onderwerp over een onderzoek. Wat betekent dit onderzoek en waarom is het zo belangrijk?

Na het zwemmen zullen lokaal en landelijk bekende artiesten optreden, zoals Wolter Kroes, Syb van der Ploeg en de populaire Friese band Vangrail. In de aankomende weken zullen nog meer bekende artiesten worden aangekondigd.

Stempel bij doorkomst

In elke stad laat Maarten vanuit het water zijn kaart afstempelen door een lokale, historische bekendheid. Daarbij neemt hij een cheque in ontvangst met het sponsorbedrag dat lokaal is opgehaald. Hoe meer mensen meezwemmen en sponsors werven, hoe hoger het bedrag. Inmiddels hebben zich ruim 1.500 deelnemers aangemeld. Zij zullen minimaal in één stad zwemmen, sommigen in meerdere steden. Circa vijftig deelnemers zwemmen in álle steden. Zij reizen gezamenlijk met bussen van stad naar stad.

11 steden, 11 onderzoeken

De opbrengst van de sponsorzwemtocht gaat naar elf verschillende onderzoeken. In elke stad staat een onderzoek centraal. In een vraaggesprek met een kankerpatiënt of iemand die zeer betrokken is bij het onderwerp wordt het onderzoek toegelicht: hoe belangrijk is dit onderzoek voor jou en wat verwacht je er van?

Verwachte doorkomsttijden

Zaterdag 18 augustus in Sloten. Start evenementen om 12.00 uur. Start zwemmen van de ploeg om 13.00 uur en doorkomst van Maarten 15.45 uur.

Zaterdag 18 augustus in Stavoren. Start evenement 15.00 uur, start zwemmen medezwemmers 16.00 uur en doorkomst Maarten 23.00 uur.

Zaterdag 18 augustus in Hindeloopen. Start evenement 17.00 uur. Start zwemmen medezwemmers 18.00 uur. Doorkomst Maarten 03.00 uur. (op zondag 19 augustus dus)

Zaterdag 18 augustus in Workum. Start evenement om 19.00 uur. Start zwemmen 20.00 uur. Doorkomst Maarten 4.30 uur (op zondag 19 augustus)

Start en finish in Leeuwarden

Op zaterdag 18 augustus arriveert Maarten om 04:15 uur bij de Swettehaven (James Wattstraat). Hij spreekt het aanwezige publiek kort toe, neemt afscheid van zijn gezin en gaat om 04:30 uur het water in.

Maarten finisht maandagavond naar verwachting tussen 19:15 en 19:30 uur in de Prinsentuin, nabij de Oldenhove. Na zijn finish wordt Maarten tussen 19:45 en 20:00 uur gehuldigd aan het Oldehoofsterkerkhof (naast de Oldehove). Naar verwachting zijn daarbij duizenden mensen bij aanwezig.

TV-uitzending NOS en KRO-NCRV

De NOS en KRO-NCRV verzorgen twee televisie-uitzendingen rondom de doorkomst van Maarten in Sloten op zaterdagmiddag en zijn finish in Leeuwarden op maandagavond. Daarnaast zijn de omroepen 24 uur per dag live erbij met een 360-gradencamera op de begeleidingsboot van Maarten. De beelden van deze camera worden uitgezonden op het YouTube-kanaal van de NOS. Meer info hier.

Meezwemmen met Maarten

Iedereen die zich wil inzetten voor onderzoek naar kanker kan zijn eigen persoonlijke sponsors werven en met Maarten in een of meerdere steden 500 of 2.000 meter zwemmen. Op deze manier hoopt Maarten met zijn 11stedenzwemtocht veel geld op te halen. Je kunt je hier inschrijven voor de deelname aan 11stedenzwemtocht. Voor mensen die niet mee kunnen of willen zwemmen en Maartens initiatief toch graag ondersteunen, is het mogelijk hier een bedrag te doneren. Iedereen die Maarten en de meezwemmers wil aanmoedigen en een hart onder de riem wil steken is op 18-20 augustus van harte welkom in een van de 11 steden of langs de route.

Start laatste test 11stedenzwemtocht Maarten van der Weijden. FOTO: WIM HAZE.jpg