Herinneringen aan Ivan Rebroff

WORKUM - Dinsdagavond 14 augustus vindt in de R.K. Werenfriduskerk in Workum een optreden plaats van het Ural Don Kosaken Chor met als thema: herinneringen aan Ivan Rebroff.

Het is niet de eerste keer dat dit koor in Workum optreedt: velen hebben herinneringen aan mooie concerten van dit koor. Het doel van dit koor, dat bestaat uit de kenmerkend slavische mannenstemmen zoals we die kennen van Russische volkskoren, is het bewaren van de traditie die ooit Serge Jaroff en Andrej Scholuch naar het westen bracht. Zo zult u het tijdens onze optredens ook zonder showeffecten moeten stellen en kunt u juist daardoor genieten van de uitwerking van de muziek in haar meest pure vorm. Ons uit 12 personen bestaande koor treedt op in het sobere, zwarte uniform met de blauwe, brede bies op de broek (de kleur van het Oeral-Garderegiment).

De discipline op het toneel is vergelijkbaar met de uitstraling die de oude koren, zoals het ooit wereldberoemde koor van Serge Jaroff dat bezat. Daarbij zijn de arrangementen weliswaar een beetje herzien, maar waarom zou men iets wezenlijk veranderen aan deze opzet die door de beide geniale arrangeurs van de vorige eeuw, Serge Jaroff en Andrej Scholuch, al optimaal werd gehanteerd?

Het Ural Kosaken Chor in zijn nieuwe formatie, dat uit Russen en Oekraïners bestaat, herinnert aan de muzikale sfeer uit het tsaristische Rusland. Het vertegenwoordigt tegeljikertijd de Russische koormuziek van de 20e eeuw, die uniek is in heel Europa. Ook wordt bewust slechts een klein deel van het concert aan de "hits" gewijd; het koor wil u op deze avond graag het spectrum van de schat aan liederen van een hier weinig bekend Rusland presenteren.

Dit keer ligt dus de nadruk niet op het bekende repertoire, maar wordt het qua sfeer wel weer een feest der herkenning. De zangkunst van de grote Ivan Rebroff, die dit jaar 10 jaar geleden is overleden, is het ijkpunt geworden bij het samenstellen van dit programma. En dat levert ongetwijfeld weer een fantastische muzikale belevenis op.

Het concert in Workum begint om 20.15 uur.

Foto Ebro Reitsma