Verrassende winnaars op 30 e NFM

IT HEIDENSKIP - Afgelopen zaterdag werd op de accommodatie van fierljepvereniging de 30e Nationale fierljep Manifestatie gesprongen. Vanaf 9.30 uur startte de eerste voorronde en rond de 200 uit binnen- en buitenland streden om de gouden, zilveren of bronzen hanger.

Toen om 9.30 uur er werd gestart met de eerste voorronde werd al duidelijk dat de organisatie last zou hebben van het weer. De regen en harde wind zorgde voor het regelmatig stil moeten leggen van de wedstrijd. Gelukkig klaarde het weer rond een uur of één op en kon de tweede ronde, weliswaar ingekort, worden afgemaakt.

Stipt zeven uur werd de openingsact uitgevoerd en de finalisten werden aan het massaal toegestroomde publiek voorgesteld.

In de herenseniorenklasse wist de Workumer Nard Brandsma zijn medespringers wakker te schudden door een mooie maar niet onverslaanbare 20 meter 11 op het scorebord te laten noteren. Dat deze afstand niet genoeg zou zijn voor het kampioenschap wisten alle heren ljeppers. Het duurde dan ook niet lang voordat de volgende verre sprong werd genoteerd. Oane Galama perste er met een mooi uitgevoerde sprong 20.41 meter uit. De soms harde en vlagerige zijwind zorgde voor een lastige springerij. Menig senior ljepper ondervond problemen met het vinden van het rechte spoor en de 20.41 van Oane Galama hield stand tot de laatste sprong.

Windvlaag

De herenjunioren klasse kregen op de middelste wedstrijdbaan ook menig windvlaag te maken. De afstanden die men van deze toppers in spé kent konden ze deze avond niet halen. Pas in de laatste sprong van de eerste ronde wist Freark Kramer een prima 18.13 meter noteren. De junioren hadden in de tweede ronde de weersomstandigheden beter in de gaten en er kwamen beter afstanden op het scorebord te staan. Jan Teade Nauta (IJlst) en Rutger Piersma (It Heidenskip) wisten zich met zeventien meter sprongen te plaatsen voor de derde en vierde finale ronde. In de derde en vierde wist alleen Jan Teade Nauta (IJlst) zich te verbeteren en beslag te leggen op een tweede plaats.

Bij de meisjes (tot 16 jaar) werd vooral gekenmerkt door vele nieuwe jeugdige springers. Twee van hen deden afgelopen woensdag ook mee aan de jeugd NFM en sprongen ook verdienstelijk op de “grote” NFM. Hanneke Westert (IJlst) wist niet alleen de finale te halen maar met haar 11.86 meter zich ook nog te plaatsen bij de laatste vier. Zij bleek geen tegenstand te kunnen bieden aan de oudere en met meer ervaring springende Demi Groothedde (Jaarsveld). Groothedde liet haar klasse al in de eerste finalesprong zien en de 14.03 meter bleek ook meer dan genoeg voor de overwinning in de meisjesklasse.

Tessa Kramer

Dat verrassingen de wereld niet uit zijn bleken wel uit het feit dat de top van de damesklasse zich stuk beet op de 14.66 meter van Tessa Kramer (It Heidenskip). Normaliter kunnen dames als Nederlands record houdster Dymphie Baas (Oudewater) en Wendy Helmes (IJsselstein) deze afstand gemakkelijk springen. Naar mate het einde van de wedstrijd dichterbij kwam werd steeds duidelijker dat Tessa Kramer, notabene als tweede klas springster, zich als kampioen kon laten huldigen.

Aan de vijf geweldige kampioenen werden de prijzen overhandigd door oud fierljepkampioen Evert Wilstra en het na afloop maakte DJ Taeke er een ouderwets groots feest van.

Foto en tekst Wim van der Meer