Leeftijdsgenoten ontmoeten en leuke dingen doen!

WIJCKEL - Even weg uit de dagelijkse sleur. Nieuwe vrienden leren kennen. Én natuurlijk volop leuke dingen doen, zoals lasergamen, zwemmen, theaterspel en nog veel meer. Van 24 tot en met 26 juli organiseerde Miks welzijn voor de tweede keer het Zomerkamp voor Jonge Mantelzorgers in Wijckel.

Korfbalvereniging DTG uit Wijckel stelde het korfbalveld en de kantine ter beschikking. Vijftien kinderen van 10 tot 18 jaar zetten hun tenten daar op. Op de naastgelegen Camping ’t Hop kon tegen een gereduceerd tarief worden gezwommen en gebruikt gemaakt worden van het sanitair.

Samen een hechte groep

Ayton van 13 en Anica van 12 zijn voor de tweede keer mee met het kamp. “Het is erg leuk dat Miks dit organiseert. We zijn hier voor de tweede keer, dus intussen kennen we de anderen ook een beetje,” vertelt Anica. Ayton vult aan: “We doen hier echt heel veel leuke dingen, zoals kanovaren, zwemmen, spelletjes, we gaan naar het strand, we maken een kampvuur. Zo zijn we er even helemaal uit.”

Bovendien is het zomerkamp de plek om leeftijdsgenoten te ontmoeten die thuis in een soortgelijke situatie zitten. Vorig jaar mochten de deelnemers een vriend of vriendin meenemen. Dit jaar is dat anders. “Het zijn nu allemaal jonge mantelzorgers. Je ziet dat het een hechte groep is, dat ze meer naar elkaar toetrekken. Het zijn ook allemaal hele sociale kinderen”, vertelt Ytsje, één van de vrijwillige begeleiders van het kamp. Zij was er vorig jaar ook bij en organiseert onder andere theaterspellen. “Het is een hele dankbare groep om zoiets voor te organiseren. Ik vind het geweldig om erbij te zijn.”

Sponsoring

Ook tijdens de 2e editie van het zomerkamp kon de organisatie reken op enkele sponsoring van lokale aanbieders. KV DTG bood de prachtige locatie, Restaurant Badmeester Keimpe het diner, Zeilschool Ùlepanne de Kano’s, er was een Theaterworkshop door Plantimproductie, de set lasergame door Zeilschool het stekelbaarsje en van Camping ’t Hop mochten de jonge mantelzorgers het zwembad en de wc en douches gebruiken.

Even helemaal jezelf zijn

In Nederland komt één op de vier kinderen weleens terecht in de rol van mantelzorger. De thuissituatie met een (chronisch) zieke, gehandicapte of verslaafde ouder, broer of zus kan veel impact hebben op een kind. Vaak ontbreken de middelen om op vakantie te gaan. Tijdens het kamp kunnen de kinderen even helemaal zichzelf zijn.