Concours Hippique Rijs met Mijl van Rijs

RIJS - Zaterdag 4 augustus is in Rijs de 73e editie van Concours Hippique Rijs. Opvallend gegeven is dat Britt Dekker van tv daar ook bij aanwezig is.

Maar er is veel meer te doen. Concours Hippique Rijs zal grotendeels weer in het teken staan van de aangespannen sport en springsport. De Friese tuigpaardrijders zullen strijden om het kampioenschap tandems. Een moeilijke discipline waarbij het belangrijk is de paarden recht gesteld en voorwaarts te houden. Ook de regionale damesklasse Fries ras staat op het programma. De tuigpaardrijders gaan de strijden voor de erelinten in de tweespanrubrieken en tevens eindigt op CH Rijs de competitie voor nieuwe tuigpaarden in een mooie finale.

Mijl van Rijs

De elf Friese hoofdsteden worden vertegenwoordigd in de Mijl van Rijs waarbij show niet belangrijk is. In de Mijl is snelheid geboden. De ruiters en amazones beslissen in de eerste manch wie bij de beste vijf horen en vervolgens besluit men met een altijd weer spannende finale met de snelsten. Vorig jaar won Leonie ten Hove, uitkomend voor Stavoren. Naast de snelheid van de Mijl, de show en gratie van de tuigsport mogen de springruiters met hun paarden de behendigheid laten zien. Voor de rijders in de hogere klassen, het Z en het ZZ wordt op CH Rijs een prachtig Speel uw Spel verreden. De hindernissen zijn punten waard waarbij de rijders zelf mogen kiezen welke hindernissen worden gesprongen. Men mag besluiten te stoppen wanneer men dat beter acht want bij een fout op een volgende hindernis kan alles verloren zijn. Maar durft men wel het risico te nemen, dan kan het zomaar zijn dat de hoogste prijzenenvelop voor de ruiter is met de meeste lef.

Kinderen

Ook voor de kinderen is er voldoende vertier. Uiteraard loont het een bezoekje te brengen aan de Meet & Greet met Britt en Esra, maar in het kinderdorp kan er ook zelf ponygereden worden. Op echte pony’s maar ook op hele betrouwbare en super aaibare ponycycles. Ook kan er in het kinderdorp bijvoorbeeld geknutseld worden. Dit jaar wordt er gewerkt aan een prachtige dromenvanger.

Concours Hippique Rijs, wordt gehouden op zaterdag 4 augustus 2018, bij manege Gaasterland, Wyldemerkwei 1 te Harich. Het programma loopt doorlopend van 08.30 uur tot 18.00 uur. Kaartjes zijn aan de kassa te verkrijgen. Meer informatie en een volledig programma van het concours is te vinden op www.ch-rijs.nl.

Foto’s Vereniging Concours Hippique Rijs