Koudumer bouwondernemer pleegt valsheid in geschrifte om lening los te krijgen

LEEUWARDEN/KOUDUM - Een voormalige bouwondernemer uit Koudum (51) is donderdag wegens valsheid in geschrifte en het gebruiken van die vervalste geschriften door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Zes, zeven jaar geleden toen zijn bouwbedrijf financieel in zwaar weer verkeerde, had de Koudumer samen met een adviseur een constructie bedacht om uit de problemen te komen. Een werknemer, volgens de verdachte een zeer loyale kracht, werd benaderd om een lening af sluiten: de man zou een stuk grond kopen dat eigendom was van het bedrijf. Op die kavel zou de werknemer dan later weer een woning bouwen. Met de door de bank verstrekte lening zou de Koudumer dan de lonen kunnen betalen.

Loonsverhoging van 700 euro per maand

De werknemer wilde wel meewerken, hij kreeg van het ene op het andere moment een loonsverhoging van 700 euro per maand. Dat loon zou hij nooit hebben gekregen, maar de bank kreeg wel een aangepaste loonspecificatie op basis waarvan de lening werd verstrekt. Achter de rug van de werknemer om stelden de Koudumer en diens echtgenote, die op dat moment bij een notariskantoor werkte, een koopcontract op voor de woning van diezelfde werknemer. Als koper stond de echtgenote (45) vermeld.

Zij kreeg voor haar aandeel in de zaak een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Met de nagemaakte handtekening van de werknemer werd ook nog eens tot drie keer toe geld opgenomen uit het bouwdepot. Het ging om bedragen van tweemaal 28.000 euro en eenmaal 35.000 euro. Nadat de fraude aan het licht kwam, bleef de werknemer met een schuld van ruim drie ton zitten. Hij diende voor de rechtszaak een schadevergoeding van ruim 316.000 euro in, maar die werd niet-ontvankelijk verklaard.

Werknemer moet weer naar rechter om geld terug te krijgen

In het strafrecht moet een schadeclaim eenvoudig van aard zijn, dat was in deze zaak naar het oordeel van de rechtbank niet het geval. De man zal zich tot de burgerlijke rechter moeten wenden om zijn geld terug te krijgen. Omdat de verdachten een blanco strafblad hadden en omdat de zaak al behoorlijk oud was, legde de rechtbank geen gevangenisstraffen op. De rechtbank vond wel dat de verdachten tijdens de zitting er geen blijk van hebben gegeven dat ze het strafwaardige van hun handelen inzagen. Ook is de rechtbank niet gebleken dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen ten opzichte van het slachtoffer.