Arriva: minder treinen van en naar Leeuwarden door hitte

Leeuwarden - Door de extreme hitte zet Arriva vrijdag minder treinen in van en naar Leeuwarden. De treinen in het Noorden hebben te maken met 'specifieke materiaalstoring', meldt het vervoersbedrijf op de website.

Een woordvoerster van Arriva licht toe: ,,Bij deze hitte kan de stroomrichter oververhit raken. Dat is een apparaat dat de stroom verdeelt naar de vitale onderdelen van de trein." Met een oververhitte stroomrichter functioneert de trein niet. In treinen op trajecten in andere delen van het land zijn deze apparaten al vervangen, maar in het Noorden zijn ze hier nog mee bezig.

Een andere reden voor de beperkte dienstregeling is het 'sparen' van treinen. ,,We houden reserve-materieel beschibaar om mogelijke uitval op te vangen." Daardoor rijden minder treinen tussen Leeuwarden en Stavoren en andersom.

Hoe lang de problemen aanhouden, is onbekend. Dit weekend dalen de temperaturen. ,,We kunnen er niet veel over zeggen, maar koeler is altijd beter", besluit de woordvoerster.

Reizigers wordt geadviseerd om de dienstregeling op de website of Twitter in de gaten te houden om te zien welke ritten wel en niet rijden.