Rondje eruit, vroeg beginnen en groepen samen

BALK - Heet vond hij het eigenlijk ook wel, als mensen zeiden dat het eigenlijk wel iets te warm was voor een veekeuring terwijl het kwik zo’n 27 graden aangaf op de woensdagochtend.

‘Maar dat hebben we niet voor het zeggen. We weten niet wat het weer gaat doen als we dit willen organiseren.’ Dit zei Commissielid Veekeuring Balk woensdagochtend tijdens het evenement. De organisatie had wel allemaal maatregelen genomen. Zo was het tweede presentatierondje uit de selectie gehaald. De keurmeester ging in plaats daarvan zelf nog even langs de dieren om te kijken of wat er besloten was echt wel goed was. Ook was veel eerder begonnen en waren groepen samengevoegd.

De koeien stonden verder allemaal onder een afdak van tent. Bij sommigen loeide een ventilator om ze nog meer koelte toe te wuiven. En overal konden ze water drinken. Terwijl de dieren hun ‘showronde’ hielden liep er ook iemand met een emmer water om ze heen om hen te laten drinken als ze daar behoefte aan hadden.

Gedurende dat parcours hadden de dieren het naar het leek het zwaarst. ‘Maar sommige zijn ook niet gewend om in zo’n setting te lopen. Die zijn dan de kluts een beetje kwijt. Thuis doen ze het dan uitstekend, maar hier wat minder,’aldus de Jong. Niet alleen de dieren hadden het overigens zwaar. De mensen die de koeien rond moesten leiden, de juryleden en de speaker hadden het zo mogelijk nog warmer. Zij stonden in de gloeiende zon, terwijl het zweet van hun gezicht droop.