Zusjes Zeinstra blikvanger bij Bij de Luts-partij

BALK - Dat steeds meer kaatsers de weg naar Balk vinden, bleek zondag uit de deelnemerslijst van de Bij de Luts-partij. Twee toppers uit de kaatswereld waren naar Balk gelokt. Fenna Zeinstra was de eerste vrouw die zowel de Als Meijerspartij, Jong Fammepartij, het NK als de PC won. Ze won de PC liefst drie keer, haar zus Leonie van der Graaf pakte zelfs vier keer de PC en staat in de topdrie van het kaatsklassement aller tijden.

Drie jaar geleden stopten ze. Fenna Zeinstra stortte zich daarna volledig op volleybal. Met VC Sneek werd ze landskampioen en het laatste jaar speelde ze bij DBS in Balk. Balkster Johan Stobbe kende Zeinstra goed vanuit het volleybal en vroeg of ze een keer met hem mee wilde doen aan een vrije-formatie kaatspartij in Balk. Die zegde toe. ,,En dan neem ik mijn zus ook mee’’, zei ze.

Leonie van der Graaf kaatste sinds het stoppen in de hoofdklasse nog wel eens met haar afdeling Berltsum en werd onlangs weer Nederlands kampioen. Toen zei ze in een interview met haar zus Fenna dat ze alleen nog zou kaatsen als zij weer mee zou gaan. Een paar weken later was het in Balk al zover.

Aan de zijlijn vergaapten de kaatsliefhebbers zich aan de techniek van beide vrouwen. Een te makkelijk opslag werd gemak in de bosjes achter het veld geslagen. ,,Ik weet niet meer hoe ik ze moet geven’’, verzuchtte de 83-jarie opslager Anne van der Werf. ,,Ik vraag maar of ze volgend jaar met mij willen kaatsen.’’

Kans om tegen hoofdklassers te kaatsen

Voor de Balksters was het een unieke kans om eens tegen hoofdklassers te kaatsen. Sebastiaan Kooy liet zich bijvoorbeeld niet uit het veld slaan en schreeuwde het uit toen hij in een fraai tussenspel Van der Graaf aftroefde. ,,Ik heb mooi een keer tegen hoofdklassers gekaatst en ook nog twee eersten gepakt’’, zei hij trots.

Zoals verwacht ging het partuur van Zeinstra, Van der Graaf en Stobbe met de kransen naar huis, maar daar moesten ze flink voor werken. Zeker tegen Sjouke Stapersma, die Foppe en Hetsche Boonstra uit Boazum naar Balk had gelokt.

Ieder partuur kaatste drie keer en daarna werden de eersten voor en tegen geteld. Het partuur van Gerben Jelke Gerbrandy, Nynke Cnossen en Johan Rienstra lootte gunstig en ontliep beide favoriete parturen. Door het verrassende verliest tegen Ilse en Christiaan Draaijer en Michel Dölle vergooiden ze echter de kansen op de eindzege.

‘Deze wil ik niet verliezen’

In een spannende onderlinge partij nam het partuur van Stobbe en vlotte 3-0 voorsprong, maar daarna kregen Stapersma en Boonstra grip op de opslagen en werd het 3-3. Vooral Stapersma en Zeinstra werden flink fanatiek. De laatste volleybalt in Balk, de eerste is daar assistent-trainer. ,,Deze wil ik niet verliezen’’, zei Zeinstra. ,,Anders moet ik het voor altijd aanhoren.’’

Op 4-4 volgde een korte onderbreking, nadat Stobbe een bal keihard op zijn hoofd had gekregen. Daarna liepen Stapersma cs uit naar 5-4, maar stelden Zeinstra en Van der Graaf alsnog orde op zaken, geholpen door een paar opslagmissers van de verder zo solide kaatsende Foppe Boonstra. Op 5-5 en 6-2 viel de beslissing. ,,Voor herhaling vatbaar’’, zei Zeinstra, die voor het eerst in drie jaar weer een partij kaatste.

Door het verlies in de ‘finale’ werd het partuur van Stapersma nog voorbijgestreefd door dat van Gerbrandy, dat tweede werd.

Kaatsclinic

Vrijdag 3 augustus komen er wederom twee topkaatsers naar Balk. De zussen Wiljo en Nynke Sybrandy geven dan een kaatsclinic aan de jeugd.