Nachtconcert ‘Skaad oer ’t Waad’ in De Teatertún

RIJS - De ‘wereldpremière’ van ‘Skaad oer ’t Waad’, het avondvullende muziekstuk van de Friese componist Herman Peenstra, was een groot succes in Leeuwarden. Daarom geven wereldmuziekensemble RemoliNo en Wereldkoor Dekoor drie nieuwe uitvoeringen in Fryslân, in samenwerking met ‘Never Ending Orchestra’.

De eerste daarvan is een echt nachtconcert in de buitenlucht, op zondagavond 15 juli in het sfeervolle openluchttheater van Rijs, ‘De Teatertún’. Vanaf half 20 uur is de prachtige tuin rond het theater al open voor de bezoekers van het concert; daar is de sfeer van schemer bijna tastbaar…..

De nacht

Herman Peenstra, componist en accordeonist, is gefascineerd door de nacht. Op basis van zijn associaties heeft hij voor klein ensemble en koor een suite geschreven die vele facetten van de nacht verklankt. Van de zonsondergang en de schemering neemt de ingetogen muziek je mee naar de diepte van de nacht met heldere sterren en een zacht golvende zee. Dan ontwaken de dieren van de nacht, zoals de uilen en nachtvlinders. In het levendige middenstuk van de compositie komen de mensen tot leven, met het Lied van de Vuurtorenwachter. Naarmate de nacht verstrijkt in steeds fantastischer gedaanten, met De Dolende Zeemansziel en de ‘Wite Wiven’.Tot de nacht zijn einde vindt in de zonsopgang. De muziek is betoverend en filmisch, een bijzondere mix van klassiek, minimal en folk. De Friestalige teksten, ook van Herman Peenstra, zijn poëtisch en mooi op klank.

Uitvoerenden: Wereldkoor Dekoor, aangevuld met zangers van het eiland, o.l.v. Wilco Kloosterman, Wereldmuziekensemble RemoliNo, bestaande uit Herman Peenstra (accordeon), Carel van Leeuwen (cello), Marcel Prins (viool), Gastmuzikanten Willem de Wit (marimba) en Herman Leusman (hobo).

De compositie is ‘ervoor gemaakt’ om uitgevoerd te worden op een buitenlocatie zoals in Rijs, waar nacht, natuur en muziek met elkaar kunnen versmelten tot een uniek geheel.

Zondag 15 juli 21:30 uur Teatertún Rijs Enkhuizerlaan 8 8571 WK (einde rond 23:30 uur). Entree € 15.- Reserveren: info@remolino.nl of tel. 06-36513519. Websites: www.wereldkoor-dekoor.nl , www.remolino.nl en www.teatertun.nl.