Opening cultureel seizoen Súdwest-Fryslân gaat niet door

SWF - De Friese UITmarkt in Sneek, de traditionele opener van het nieuwe culturele seizoen in Súdwest-Fryslân, gaat dit jaar niet door. Organisator CultuurPlein Súdwest-Fryslân (CPSWFr, voorheen DOS) heeft dit besluit genomen omdat de financiële haalbaarheid van het evenement te onzeker is.

Na vele inspanningen van de organisatie om de afgelopen maanden het benodigde budget bij elkaar te krijgen, werd afgelopen dinsdag 3 juli de knoop doorgehakt.

Zwier Kroese, voorzitter CPSWFr: “Er zijn een enkele toezeggingen gedaan en er lopen er nog een aantal aanvragen bij diverse fondsen. Maar alles afwegend en overziend hebben wij niet de overtuiging dat we het minimaal benodigde budget daarmee bij elkaar krijgen. We merken in dit jaar van Leeuwarden-Fryslân 2018 dat de fondsen en potjes al heel vaak zijn aangesproken. Voor dit belangrijke evenement krijgen we gewoon de middelen niet bij elkaar om deze jubileumeditie professioneel vorm te geven.”

De organisatie gaat direct aan de slag om de haalbaarheid van een Friese UITmarkt in 2019 te onderzoeken. Cultuur Kwartier Sneek, verantwoordelijk voor de uitvoering van de Friese UITmarkt, bekijkt momenteel opties om de start van het aankomende seizoen 2018-2019 op een andere manier vorm te geven.

De vijfde editie van de Friese UITmarkt stond gepland voor zaterdag 8 september, traditiegetrouw in combinatie met Open Monumentendag. De afgelopen vier jaar ontwikkelde de Friese UITmarkt zich tot dé seizoensopening voor aanbieders en liefhebbers van kunst- en cultuur in Súdwest-Fryslân, met kraampjes en optredens langs de Westersingel, Kerkgracht en Julianastraat in Sneek.