Koudumer bouwondernemer (51) maakte misbruik van zijn 'meest loyale werknemer' om bedrijf te redden

LEEUWARDEN/KOUDUM - In een ultieme poging zijn bouwbedrijf van de ondergang te redden, bedacht een 51-jarige Koudumer een constructie die tot mislukken gedoemd was.

Donderdag zat de man samen met zijn echtgenote (45) tegenover drie rechters van de Leeuwarder rechtbank, voor het meermaals plegen van valsheid in geschrifte.

Het ging zes, zeven jaar geleden slecht met het bouwbedrijf van de Koudumer. Er waren problemen met het uitbetalen van de lonen en er moest een oplossing komen. Samen met een adviseur werd een constructie bedacht die het bedrijf van de ondergang zou moeten redden. Een werknemer, volgens de verdachte een zeer loyale kracht, werd benaderd met het voorstel een lening af te sluiten: hij moest een stuk grond te kopen dat eigendom was van het bedrijf. Daar zou later een woning op gezet worden, die dan weer verkocht kon worden.

Lening van 3 ton

Met het geld van de lening zouden dan de lonen betaald kunnen worden. Daar begon het wat officier van justitie Henk Mous betrof al te wrikken: de werknemer kreeg van het ene op het andere moment een loonsverhoging van 700 euro in de maand. Volgens zijn baas omdat de man al jaren een zeer gewaardeerde kracht was. Volgens Mous kreeg de trouwe employee meer loon omdat er op basis van het -veel lagere- oude loon door de bank nooit een lening van drie ton verstrekt zou worden.

De werknemer was erg begaan met het bedrijf, hij wilde wel helpen om zijn baas uit de financiële malaise te krijgen. Achteraf zou de man de loonsverhoging nooit hebben gekregen, maar de bank kreeg wel een aangepaste loonspecificatie als onderdeel van de hypotheekaanvraag. Daar bleef het niet bij: de verdachte en zijn echtgenote stelden een koopcontract op waarin de werknemer zogenaamd zijn woning verkocht, aan de echtgenote van zijn baas. Dat was nodig om een lening te krijgen.

Vervalste handtekeningen

De werknemer en zijn partner wisten zelf van niets, hun handtekeningen werden vervalst. Toen de hypotheek er eenmaal was heeft de Koudumer tot drie keer toe declaratieformulieren vervalst, met de handtekening van de nietsvermoedende werknemer. Zo weekte hij achtereenvolgens tweemaal 35.000 euro en eenmaal 28.000 euro los. Met het eerste bedrag zouden de lonen van het personeel zijn betaald. Volgens raadsman Robert Snorn kwam er vervolgens een kink in de kabel doordat meerdere crediteuren zich hadden gemeld.

Bedrogen en misbruikt

Achteraf besefte de Koudumer dat hij veel te ver was gegaan: 'Zo moet het niet en zo mag het ook niet'. Het bouwbedrijf ging in 2013 failliet, de werknemer heeft nooit geld gezien en de woning werd nooit gebouwd. Omdat hij aansprakelijk wordt gesteld voor de hypotheek, kijkt de man aan tegen een schuld van drie ton. Hij wil ruim 316.000 euro -inclusief advocaatkosten- op zijn voormalige werkgever verhalen. Hij voelt zich volgens zijn advocaat 'ernstig bedrogen en misbruikt'. De ex-bouwondernemer heeft een schuld van zo'n 60.000 euro, bij zijn familie. Hij wil zijn oud-werknemer graag helpen. 'Ik hoop dat we wat kunnen doen', zei hij.

Voor officier van justitie Henk Mous kwamen de praktijken van de Koudumer erg dicht in de buurt van oplichting. 'Het schurkt er tegenaan'. Hij eiste voor de Koudumer een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De echtgenote, die het zogenaamde koopcontract had opgesteld, zou wat de officier betreft 60 uur gratis moeten werken. De officier vond de omvangrijke schadeclaim van de oud-werknemer te ingewikkeld om af te doen in een strafproces, waar schadevergoedingen eenvoudig van aard moeten zijn. Daarvoor zou de gedupeerde werknemer zich tot de civiele rechter moeten wenden. De officier noemde de handelwijze van de Koudumer 'kwalijk'. 'Dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn meest loyale werknemer'.

De Leeuwarder rechtbank doet op 26 juli uitspraak.

Renze van der Sluis