Brandbrief verkeersregelaars: onwerkbare situatie

BALK - Een reeks organisaties heeft een brandbrief geschreven naar de gemeente De Fryske Marren over de nieuwwe regels voor verkeersregelaars.

De verkeersregelaars behaalden via e-learning het jaarlijks verplicht verkeersregelaar-examen. Ze kregen dan een verkeersregelaarspas die een jaar lang geldig was. Via een speciale WhatsApp groep werden oproepen geplaatst en iedere verkeersregelaar kon aangeven of hij/zij inzetbaar was. Eind 2017 zijn de regels voor verkeersregelaars en organiserende partijen aangepast en krijgen ze geen pas meer, maar een papieren A4 instructie. Die is snel stuk en moet dus steeds geprint worden. Een stap terug in de tijd, van een goed werkende pas naar onhandig A-4 papier.

Nog kwalijker is dat de verkeersregelaars niet zomaar meer kunnen worden ingezet, aldus de ondertekenaars van de brandbrief. Nadat een evenement is aangemeld moet de gemeente goedkeuring geven en dan moet er online een contactlijst worden aangemaakt. De organisatie van een evenement moet via deze contactenlijst alle verkeersregelaars vragen of zij mee willen doen tijdens het evenement en de verkeersregelaars moeten voor elk evenement inloggen en zich met een special code per evenement aanmelden. Er is op die manier geen flexibiliteit meer, wanneer er op het laatste moment door omstandigheden verkeersregelaars niet kunnen, zullen er anderen ingezet worden. Dat kan niet officieel aangemeld worden. Een onwerkbare situatie die met de oude regels gemakkelijk opgevangen konden worden. Alle organisties vragen de gemeente dan ook terug te gaan naar het oude systeem.