In de slipstream van Maarten

Op 18 augustus zwemt Trea Leegstra met haar Team Snobsk64 twee kilometer mee met Maarten van der Weijden. ,,Ik kan mijn ziekteproces hiermee afsluiten.”

SLOTEN Om Team Snobsk64 en hun doel – 12000 euro ophalen voor KWF Kankerbestrijding – kun je niet heen. Het krijtbord op de stoep bij initiatiefneemster Trea Leegstra roept blij ‘dat er al 6000 euro is opgehaald’. ,,En we hebben nog bijna twee maanden te gaan”, zegt Trea enthousiast. ,,Toen ik hoorde dat Maarten van der Weijden de Elfstedentocht ging zwemmen en er meezwemmers werden gezocht, aarzelde ik geen moment en heb ik me opgegeven.”

In 2013 kreeg Trea de diagnose borstkanker. Ze kwam terecht in de medische molen van operaties, chemo’s en bestralingen. ,,Het leek allemaal niet best”, zegt ze. ,,Maar vanaf het begin kwam er een soort oerinstinct in me naar boven, en wist ik: Ik ga ervoor! Ik heb er altijd gemakkelijk over kunnen praten, en kon meestal wel positief blijven. Ook toen ik na weer een hersteloperatie uiteindelijk mijn baan kwijtraakte. Ik kon die tegenvaller goed relativeren, ik had immers wel ergere dingen meegemaakt. Maar ik kwam dus thuis te zitten, en op dat moment hoorde ik het bericht van Maarten. Het leek me een mooi doel en een manier om een zware periode van jaren af te sluiten. Ik ben zo bezig geweest met mezelf, dat kon ook niet anders, maar nu wilde ik graag wat terug doen. Mijn man Conrad aarzelde geen moment, en ook onze twee kinderen zwemmen mee. Inmiddels bestaat Team Snobsk64 uit 12 zwemmers en ik moet zeggen: we zijn bloedfanatiek met geld ophalen voor kankeronderzoek en zwemmen. Onze facebookpagina wordt van alle kanten geliked en gesteund en we zijn dus al op de helft van ons doel. Dat voelt heel goed.”

Trea is fan van de Elfstedentocht en verwacht op 18 augustus hetzelfde sfeertje als tijdens een schaats- of fiets Elfstedentocht. ,,Per stad mogen er 1000 mensen mee zwemmen, maar in Sloten maximaal 600. Ook zijn er rayonhoofden, dat is toch lachen? In Sloten zetten Theo Vis van Plaatselijk Belang, Rudy Leegstra van de IJswegencentrale en Arjen Rijpkema van de IJsclub zich in voor de algemene organisatie. Momenteel trainen we een keer per week in het zwembad van Lemmer. Dat zijn per keer 80 baantjes, die zwemmen we in ongeveer 1,5 uur. We gaan vanaf nu ook in buitenwater zwemmen, dat is een heel andere tak van sport. We hebben al de nodige tips gekregen, zoals het goed herkenbaar zijn en dat je niet in een surfpak moet gaan zwemmen, maar wel in een zwempak als het water kouder is dan 18 graden. We worden steeds gedrevener, maar hebben ook veel plezier. Niet alleen tijdens de trainingen maar ook tijdens de speciale acties om geld in te zamelen. Zo hebben we flessenactie huis aan huis in Sloten gedaan, verkochten we fruit op Sipelsneon, en hadden we een draaiend rad bij de voetbaldag. We maken ons zoveel mogelijk kenbaar en praten er veel over, zo weten mensen waar je voor staat. Doel is immers om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek.”

De prestatie die Maarten van der Weijden wil neerzetten – 11 steden, 200 kilometer, 3 dagen, 1 doel – vindt Trea ‘waanzinnig’. ,,Het is idioot, en tegelijkertijd ook zo mooi. Je hebt iemand nodig die het voortouw neemt en dat doet hij als geen ander. Het inspireert en motiveert om jezelf tot het uiterste te drijven. Hij is dankbaar voor het feit dat hij genezen is, en dat ben ik ook. Kanker kan iedereen overkomen en de impact ervan is zo groot. Het zou toch mooi zijn dat het op een dag niet meer voorkomt of te genezen is. Als je, zoals ik, toch geneest ervan heb je ook maar een garantie tot de voordeur. Net als ieder ander. Die onzekerheid, dat is iets dat altijd blijft.”

Amanda de Vries

Geja Sikkes, Iebe Jelle Leegstra, Jan Ruurd Leegstra, Conrad Leegstra, Trea Leegstra, Tiny Alting, Hilde de Haan, Wietske Borger, en op de voorgrond gehurkt Tineke van der Goot. Op de foto ontbreken Jens van der Veen, Luc van der Veen en Danny van der Goot. Foto Jelte van der Meer