Kunst aan de Ee pakt opnieuw groots uit

Voor de derde keer organiseert Iris ten Cate Kunst aan de Ee in Woudsend. Opnieuw kunnen bezoekers zich 10 dagen laven aan kunst met een grote K.

WOUDSEND De telefoon van Iris ten Cate gaat onophoudelijk. De galeriehoudster uit Woudsend beantwoordt alle telefoontjes met enthousiasme en plezier. Aan de ruime tafel in haar galerie ‘Anders Mooi’ legt ze uit waarom ze de organisatie van het grootse kunstevenement nog steeds zo leuk vind.

,,Ja, van 29 juni tot en met 8 juli alweer voor de derde keer Kunst aan de Ee. Waar blijft de tijd? We zitten inmiddels op ruim 100 kunstenaars, deze keer zijn daar ook veel nieuwe kunstenaars bij. We streven naar zo’n 90% nieuwe kunstenaars. Zo zien bezoekers ieder jaar een totaal andere tentoonstelling. Nieuw dit jaar zijn de workshops in de ochtend, waarbij de kunstenaars onder andere de ins en outs van het schilderen en eko printen vertellen. Daarnaast hebben we dit jaar – samen met de Fotofabryk - een fotowedstrijd georganiseerd rondom de 11 fonteinen in Friesland. De inzendingen zijn inmiddels binnen en de jury heeft ook al een aantal foto’s genomineerd. Bezoekers kunnen ook stemmen en op donderdag 5 juli worden dan de winnaars bekend gemaakt. Al met al een heel spannend gebeuren!”

Iris liep al een tijdje rond met het idee om ook internationale kunstenaars naar Woudsend te halen. Met Leeuwarden als culturele hoofdstad kon ze bijna niet anders. Toen Marjan van der Schaaf, direkteur van Stichting Simba Nature Protection and Education Foundation op haar pad kwam, vielen de nodige puzzelstukjes op zijn plek. Marjan: Onze stichting houdt zich bezig met het beschermen van de flora en fauna in Iran en voorlichting over dit thema. The Phoenix of Iran is een kunstexpositie van 75 schilderijen en sculpturen van 15 Iraanse hedendaagse kunstenaars. De opbrengsten van de expositie worden volledig gebruikt om de activiteiten van Stichting Simba te ondersteunen. De kunstenaars vinden het heel bijzonder om hier in Woudsend te mogen exposeren, het is echt een eer voor ze. Tijdens de expositie geef ik uitleg over Iran, ik neem bezoekers mee in de tradities van het land.” ,,De kunst is heel divers”, legt Iris uit. ,,Van traditioneel tot modern. Ik vind het fijn dat de samenwerking tussen Simba en Kunst aan de Ee tot stand is gekomen. Zo krijgt de tentoonstelling een duidelijke internationale sfeer.

Met haar ervaring is het voor Iris inmiddels makkelijker geworden om Kunst aan de Ee te organiseren. ,,Achter mijn pc wel”, zegt ze met een lach. ,,Ik heb natuurlijk veel contacten en die kan ik nu wat eenvoudiger benaderen dan het eerste jaar. Maar toen mijn man Loek bedacht dat er ook wel een fotowedstrijd bij kon en Iraanse kunst, werd het weer even spannend. Maar ik doe het graag en ik vind deze nieuwe dingen ook zeer inspirerend. Ik merk dat kunstenaars nu echt wakker worden en er zin in krijgen. Het geheim van Kunst aan de Ee is op de eerste plaats de kunst, de diversiteit en de aanwezigheid van de kunstenaars zelf. We gaan er een groot feest van maken. En als het aan mij ligt komen er nog meer edities in de toekomst. Waarschijnlijk is het pand dan niet meer beschikbaar, maar dan vinden we wel weer een andere oplossing. Mijn ultieme wens is om de Biennale uit Italië hier naartoe te halen. Ja, dat zou ik heel gaaf vinden.”

Meer informatie: www.kunstaandeee.nl

Amanda de Vries

Iris ten Cate, hij is gemaakt in haar galerie door Hans Heijstek