Geodomes in dorpstuin van Warns

WARNS - In de Griene Poarte, de dorpstuin van Warns, staan sinds vorige maand twee geodomes. In samenwerking met bassischool kinderen van de Meibeam heeft Edwin van der Zwet (44) de opvallende bouwwerken in elkaar gezet, en geplaatst.

Geodomes zijn bolvormige kassen, die uit een karkas van driehoeken bestaat. Over die karkas wordt tunnelfolie gespannen, waarna de kas over het gewas geplaatst zodat wanneer de zon schijnt tijdens koudere dagen, het in de kas alsnog warm is en de planten beter tot bloei kunnen komen.

,,Ik wilde de kinderen graag uitdagen”, vertelt van der Zwet. ,,Ik kan ze wel worteltjes laten planten, maar dan is de aandacht ook snel verdwenen. Toen had ik bedacht: we kunnen wel geodomes maken. Zogezegd, zo gedaan. Toen zijn we met groep zeven en acht die geodomes gaan bouwen.”

In combinatie met het bouwen van de geodomes, introduceerde van der Zwet ook het ‘zoete aardappelen-project’. ,,Zodra ze begonnen met maken van de domes, begonnen ze ook met het opkweken van jonge plantjes, die nu dus in die kassen staan”, legt hij uit. ,,Het is een tropisch gewas, en heeft dus extra warmte nodig. Die warmte krijgen ze sneller in zo’n kas.”

Vooralsnog is de grondlegger van het project tevreden met hoe het allemaal gegaan is. ,,Ik doe dit vrijwillig, en bedenk dit soort programma’s voor de basisschool. Dan is het afwachten hoe het gaat verlopen. Dat is me qua inzet en resultaat van de kinderen goed bevallen, en mag iedereen blij mee zijn”, zegt van der Zwet enthousiast.

Als het aan van der Zwet ligt blijft het niet een eenmalige happening. ,,Mijn intentie is om hier mee door te gaan. De geodomes hebben natuurlijk ook onderhoud nodig. De garantie op het tunnelfolie is vier jaar, daarna moet het vervangen worden. Tevens hebben we de intentie om er ieder jaar eentje te bouwen tot dat we er uiteindelijk vijf hebben. Tegen de tijd dat er vijf staan, is er ook wel weer eentje stuk die je moet vervangen. Zo blijft dat doorgaan,”

Dit jaar zijn voor de bouw van de geodomes zowel de leerlingen van groep acht als zeven betrokken bij het project, maar het uitgangspunt voor volgend jaar is om alleen met groep zeven te werken. ,,Die plantjes plant je voor de zomervakantie en na de vakantie kun je oogsten. Leerlingen van groep acht gaan dan naar het voortgezet onderwijs en zij kijken, tenzij ze enorm bevlogen zijn, niet meer om naar wat ze geplant hebben. Dat is ook niet erg, niet iedereen heeft die passie”, vervolgt van der Zwet.

,,Dit was het eerste jaar, en er werd verteld dat groep acht ook wel wat met de tuin zou willen doen. Voor dit jaar was dat prima, maar leerlingen van groep zeven kunnen na de vakantie oogsten waardoor ze het proces van zaad tot maaltijd ervaren, naderhand gaan we de oogst ook opeten zodat leren dat zo’n proces tijd kost en dat de groenten in de schappen van de supermarkt wel ergens vandaan komen.”

In de Griene Poarte wordt dat proces met de meest uiteenlopende groenten gedemonstreerd. Je kunt het je zo gek niet bedenken of het is er. Zoete aardappelen, sla, wortels, rabarber, allerlei soorten kool, bonen, uien en ga zo maar door. ,,Het is alsof je hier door een levende groentewinkel loopt”, omschrijft van der Zwet het tafereel.

Er komt volgend jaar dus zeer waarschijnlijk een vervolg op het tot op heden geslaagde project van de geodomes, en dat tot tevredenheid van Van der Zwet. ,,De kinderen mogen trots zijn op wat ze hebben neergezet!”, besluit hij.

Nick Bosma