Wandeling Libellenreservaat Wyldemerk

OUDEMIRDUM - Op woensdag 13 juni is er van 13.00 tot 15.00 uur in de De Wyldemerk, een prachtig waterrijk gebied omringd door ruige bosachtige natuur én leefgebied van een groot aantal libellen een wandeling door dit enige libellenreservaat. .

De leiding van de wandeling is in handen van libellenkenner Ep van Hijum. Het thema van de middag is natuurlijk ‘Libellen’!

Het Natuurgebied “De Wyldemerk” in de Gaasterlandse bossen is een uniek en gevarieerd natuurgebied. De vele waterpartijen, ontstaan door zandwinning, maken het natuurgebied zo aantrekkelijk voor libellen. Sinds 2003 wordt de libellenfauna van de Wyldemerk onderzocht door de Friese libellenwerkgroep “De Hynstebiter”. Het verbazingwekkende aantal van 34 libellensoorten werd hier aangetroffen, waaronder zeldzaamheden als de gevlekte witsnuitlibel, glassnijder en vroege glazenmaker.

Vanwege deze bijzondere soortenrijkdom heeft Staatsbosbeheer, in samenwerking met de Vlinderstichting en de Friese libellenwerkgroep, in 2007 besloten om de Wyldemerk de status van libellenreservaat te geven. Er is een speciaal beheerplan opgesteld gericht op het instandhouden van de bijzondere libellensoorten. Tijdens deze wandeling komen de verschillende aspecten van dit unieke libellenreservaat en haar bewoners aan bod!

De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Wil je mee met deze excursie? Geef je dan snel op! Deelname is € 5,= per persoon en opgave is verplicht via www.marenklif.nl! De start is bij het parkeerterrein van het libellenreservaat, halverwege de Wyldemerkwei (de B-weg tussen afslag Oudemirdum en afslag Rijs van de N359).

Na afloop zijn de deelnemers welkom in bezoekerscentrum Mar en Klif. Mar en Klif is di t/m za open van 10.00 – 17.00 uur, zo en ma van 13.00 tot 17.00 uur.

Foto Ep van Hijum.