Zout West: ‘We hebben er zin in’

BALK - Op zaterdag 23 juni vindt er op het grasveldje rechts op het terrein naast Badmeester Keimpe een groot spektakel plaats in de vorm van een varend muziektheater vanaf een skutsje. Daaraan doen naast Teatergroep Sult, vooral plaatselijke acteurs, zangers en muzikanten mee.

Plaatselijk Belang Balk Vooruit kreeg een jaar geleden het verzoek of ze mee wilde doen aan het initiatief van de Stichting Een Brug Slaan. ‘Elf plaatsen aan het water zouden mee gaan doen. Elk met hetzelfde basisverhaal, maar ieder ook met eigen zangers en muzikanten. De kern bestaat daardoor uit professionals, maar de rest wordt ingevuld door lokale talenten, waaronder veel kinderen. Het wordt daardoor voor Balk, door Balk,’ aldus de leden van Plaatselijk Belang.

Wie wil er mee doen?

Nadat zij besloten hadden mee te willen doen, werd de zoektocht ingezet naar al die talenten. ‘Maar iedereen kende wel iemand die een instrument bespeelt, kan dansen of kan zingen. Via via kwamen er dus steeds meer mensen bij.’ Overigens kunnen er nog altijd meer talenten mee doen, dus wie zich geroepen voelt kan zich nog opgeven. En wie mee wil doen, krijgt vervolgens thuis materiaal om mee te oefenen. ‘Via het internet kunnen teksten en muziek gedownload worden, de plaatselijke artiesten gaan daarmee thuis aan de slag.’ Vervolgens vindt er dan op 17 juni een gezamenlijke oefendag plaats waarbij alles samen moet komen. Dat lijkt misschien onmogelijk, maar is het absoluut niet stelt Ruth ter Voort. ‘De ervaring leert dat dit in een dag kan. Bovendien bestaat de basis natuurlijk uit ervaren spelers.’ Dat het best spannend zal zijn voor al die deelnemers weet ze ook wel. ‘Vooral voor jongeren is het soms best even eng.’ Wie het spektakel overigens bezoekt, kan ook zelf meezingen. In het programmaboekje staan teksten daarvoor.

Het verhaal zelf gaat zoals bijna in dit soort zaken natuurlijk in feite over de liefde. En over het ontstaan van de Súd Westhoek. Boer Germ, de hoofdpersoon is hartstochtelijk op zoek naar een frou. Na wat help van een brêgewipper, koppelaarster en een oude frijster ziet hij in de verte de frou van zijn dromen in een boatsje voorbij varen. Kiest hij voor lân, kiest hij voor wetter? Waar voelt hij zich thuis?

Boordevol muziek en humor

‘Eigenlijk is het een stuk dat boordevol muziek en humor zit en dat nog leuker wordt omdat er allemaal bekende gezichten meespelen. En verder is het natuurlijk gewoon een leuk cultureel avondje uit, dat je maar één keer kunt beleven in Balk. Dat het daarbij plaatsvindt op een drijvend platform, dat midden in het water ligt is natuurlijk uniek. Het wordt kortom een leuk feestje met elkaar, waar mensen vast heel blij weer vandaan komen.’

Wie zich nog wil aanmelden als deelnemer kan mailen naar info@plaatselijkbelang.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site www.teatergroepsult.nl.

Zout West speelt verder op donderdag 14 juni in Stavoren, zaterdag 16 juni in Koudum, donderdag 21 juni in Woudsend, vrijdag 29 juni in Oudega/Blauwhuis, donderdag 5 juli in Workum. Op zaterdag 7 juli is de afsluitende voorstelling in Sneek waar alle deelnemers nog een keer samenkomen en meedoen. De voorstelling in Workum is trouwens al uitverkocht.

Meintje Haringsma