Historisch kijkfeest Sloten terug naar 1588

SLOTEN - Eens in de drie jaar wordt tijdens het Historisch Kijkfeest de historische gebeurtenissen van het jaar 1588 ten tonele gebracht. Een toneelstuk vol spanning en hevige gevechten. Op zaterdag 2 juni gaat de stad eeuwen terug in de tijd en is de aanval van het Spaans bierschip weer te zien in de vestingstad. Om 13.00 uur begint het officiële programma, de stadspoorten gaan om 12 uur open voor bezoekers.

Tussen de vestingwallen ligt het kleine stadje Sloten. Pier Lupckes uit het naburige dorp Tjerkgaast heeft de kwade plannen om Sloten binnen te vallen. Maar hij twijfelt of de plannen die hij heeft uitgestippeld wel kunnen slagen, aangezien de stad binnen de vestingwallen ligt en zeer goed te verdedigen is. Samen met de Spaanse troepen van Philips II denkt Lupckes een manier te hebben gevonden om de opstandige stad onder controle te krijgen. Twee schippers uit Grouw, Dotte Sibles en Stomme Jelmer, zijn bereid om in de nacht van 12 op 13 mei 1588 uit te varen. De lading van hun schuit bestaat uit bier, hierdoor moeten de Spaanse soldaten uit het zicht blijven van de nachtwaker.

In biertonnen over het Slotermeer

In slecht weer, verstopt in biertonnen, gaat de schuit over het Slotermeer richting het kleine stadje Sloten. Echter op het laatste moment lekt het plan uit, de list wordt ontdekt. Een oplettende stadswacht ontdekt de Spanjaarden aan boord van het bierschip en slaat groot alarm in Sloten. Hierop volgt een zeer hevig en bloedig gevecht tussen de moedige Stadschutterij en de vijandige Spanjaarden.

Schipper Sibles kan ontkomen maar Pier Lupckes en Stomme Jelmer moeten hun verraad met de dood bekopen. Ze worden, na het proces, veroordeeld en het vonnis wordt uitgevoerd ! Geen water, geen brood en geen eenzame opsluiting, nee.13 Dagen na de 13e mei worden ze publiekelijk en ter plekke onthoofd waarna hun hoofden op staken bij de poort worden ‘tentoongesteld’. Op deze manier schrikt Sloten eventuele andere indringers met dergelijke plannen af en hoopt ze zo te overtuigen dat hen dan hetzelfde lot staat te wachten...