Afhaakfeest na 440 dekens

BALK - Afgelopen zaterdag is het Haakmaaraanproject in De Fryske Marren afgesloten met een gezellig Afhaakfeest in het gebouw van Miks Welzijn. Ruim veertig vrouwen waren daarbij aanwezig.

In november 2015 startten de Haakmaaraangroepen. Zij haakten aan bij het project De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld (DGGDW). Dit project heeft als doel om mensen met elkaar te verbinden. Uiteindelijk wil men de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld realiseren, daarvoor zijn tienduizend dekens nodig. Overal in de provincie maar ook daarbuiten en nu zelfs over de hele wereld wordt druk gehaakt om dit te bereiken.

40 vrouwen haakten dat het een lieve lust was

In de vier bibliotheken in De Fryske Marren gingen ruim veertig vrouwen aan de slag. Elke maand kwamen ze bij elkaar. Miks Welzijn en Bibliotheken Mar en Fean ondersteunden dit project. Na twee en een half jaar zijn er bijna 440 dekens klaar. Een geweldige prestatie en dat werd afgelopen zaterdag gevierd. Een van de initiatiefnemers van het project DGGDW, Esmeralda de Vries, vertelde over de gang van zaken, over het ontstaan en het doel en over de presentatie van alle 10.000 dekens in Park Vijversburg in Tytsjerk op 14 en 15 juli.

Wethouder haakt ook mee

Na de presentatie gaan de dekens naar personen en instellingen die ze goed kunnen gebruiken. Janny Schouwerwou, wethouder in De Fryske Marren, sprak haar waardering uit voor de inzet en arbeid van de haaksters. Zij sprak uit ervaring want ook Schouwerwou heeft haar bijdrage, een gehaakte deken, geleverd.

Het doel van het project, de verbinding, het mienskipsgevoel, is ook bij de haaksters ontstaan. Na de zomerperiode komen de groepen weer bij elkaar in de bibliotheken. Voor de gezelligheid maar ook om weer aan de slag te gaan voor een nieuw doel.