Held van de Streekmarkt: Catharinus Wierda

HEMELUM - Al jarenlang is de Friese streekmarkt in Hemelum een begrip. Altijd op zoek naar de mooiste en lekkerste producten uit de streek. Een nieuweling in de familie is De Fryske kaas. Op de aankomende streekmarkt is De Fryske te proeven en te koop. De leeftijden van de te verkrijgen kaas-soorten zijn net als de bezoekers van de streekmarkt zelf: van jong tot heel oud (let op: in juni is er nog geen jonge kaas verkrijgbaar).

Kaas met grutto

Catharinus Wierda uit Oudemirdum introduceerde De Fryske kaas in 2017. Hij wilde een echte Friese kaas maken met respect voor de weidevogels, liefde voor de koeien en daarmee een bijdrage leveren aan een mooier Friesland. Puur, en goed voor de natuur. Op de kazen zelf, en in het logo, is daarom ook de grutto te vinden. Voor Catharinus is deze prachtige weidevogel nauw verbonden met de Friese cultuur. Door de intensieve landbouw verdwijnen deze sierlijke vogels en tevens vele andere soorten uit het dagelijks bestaan. “In mijn beleving vlogen er vroeger altijd grutto’s om je heen als je buiten was. Omdat wij alleen werken met boeren die, net als wij, de liefde voor de natuur en voor Friesland hoog in het vaandel hebben staan, kunnen we de kazen maken die we graag willen maken. Een heel eerlijke kaas om ‘grutsk’, trots op te zijn. Maar dat zeg je eigenlijk niet over jezelf als Fries” aldus Catharinus.

Friese melk

Momenteel krijgt De Fryske de echt Friese melk aangeleverd door twee boeren. Zij zorgen als de beste voor ‘hun’ Friese weilanden. De koeien lopen minimaal een half jaar per jaar buiten. Veel langer dan gebruikelijk. Ook op zaken als groene stroom word gelet. Eigenlijk alle dingen die beter en vooral duurzamer kunnen, dan bij de reguliere melkveehouderij en kaasmakerij, zijn onder een vergrootglas gehouden. Ook in de toekomst worden waar mogelijk nog steeds verbeterpunten aangebracht.

Je kunt zoveel zeggen over De Fryske kaas als je wilt. Maar het blijft het beste idee om te gaan proeven. De romige, krachtige kaas die gemaakt is van volle, niet afgeroomde melk, is te koop en te proeven op de eerstvolgende streekmarkt bij de Flinkefarm te Hemelum op 3 juni van 10.00 tot 17.00 uur op de Flinkefarm aan het Flinkeboskje 2 in Hemelum.