Jollenzeilen zaterdag 2 juni op Laaxum

LAAXUM - Stichting de Staverse Jol organiseert dit jaar vier zeilwedstrijden met Staverse Jollen in de Zuidwesthoek. De 1e is wederom dit jaar in Laaxum

Op zaterdag 2 juni ligt de haven van Laaxum weer vol met traditionele Staverse jollen die twee wedstrijden varen voor het Staverse jollen kampioenschap 2018. Deze wedstrijden zijn inmiddels een traditie aan het worden na het 100 jaar bestaan van de haven in 2012. Er komen elk jaar de 1e zaterdag van juni uit het hele land Staverse jollen hier naartoe. De winnaar van de wedstrijd op Laaxum komt in het bezit van de wisselprijs. Deze is vorig jaar gewonnen door Richard Claus met de WK 2.

Waarschijnlijk zijn de eerste jollen vrijdagavond 2 juni al binnengevaren in de haven van laaxum. Zaterdag zijn de wedstrijden om: 11.00 uur 1e wedstrijd en 14.00 uur 2e wedstrijd. Er worden bij de wedstrijden 2 ronden gevaren, dus ze zijn al weer vrij snel in de haven. Rond 16.30 uur is de prijsuitreiking. Op 16 juni zijn ook nog wedstrijden in Oudega SWF, op 21 juli in Stavoren en op 1 september in Hindeloopen .

Staverse jollen zijn vissersscheepjes voor de Zuiderzee. Ze zijn vanaf 1860 door scheepsbouwer Roosjen in Stavoren ontwikkeld voor de plaatselijke aalvisserij. Tussen 1860 en 1880 worden er slechts 8 jollen gebouwd, maar na 1883 worden ze met succes gebruikt voor de vangst van haring en ansjovis en dan verschijnen er in dertig jaar tijd meer dan 200 vissersjollen in de noordelijke Zuiderzee.

Na de Eerste Wereldoorlog worden er geen nieuwe vissersjollen meer gebouwd.