Winnaars Liet:’We dachten laten we het Fries proberen’

SONDEL - De band Stonecrobs schreef op zondag 13 mei in de Neushoorn te Leeuwarden het Friestalige Songfestival Liet op hun naam. Het winnende lied, Yn frijheid kinsto libje, was het eerste Friese lied van de band, dat vanavond wederom aantreedt in de Culturele Hoofdstad van Europa tijdens Liet International XXL.

Stonecrobs, een Britse naam voor een band met louter Friezen. Dat roept vragen op zou je zeggen. Maar de mannen, die sinds 2012 bij elkaar zijn, zingen doorgaans ook in het Engels. ,,We schreven inderdaad alleen maar liedjes in het Engels. In het begin ga je voor werelddominantie, dan kies je eerder voor Engels dan voor Fries”, zegt zanger-gitarist Johannes Hospes (27) quasi-serieus.

Smaakt naar meer

Het debuut in het maken van Friese liedjes smaakt volgens Johannes naar meer. ,,We treden de laatste tijd vaak op tijdens huiskamerconcerten, zijn alle vier Fries en de mensen bij wie we langs gaan spreken zelf ook vaak Fries. Dan zit er met Engelse liedjes weer een laag tussen. Dus dachten we: laten we ook Fries proberen”, legt Johannes, buiten de muziekwereld docent op een basisschool en theatermaker bij Frets!, uit.

Van tevoren was winnen niet het hoofddoel, maar wel een heel mooie bijkomstigheid. ,,We hadden het absoluut niet verwacht. We deden niet mee om te winnen, maar het is wel supermooi dat dat wel gelukt is”, gaat Johannes verder. ,,We hebben een lied geschreven waarvan we hoopten dat mensen het mooi zouden vinden. Dat was ook voldoende, het spelen van ons lied en het samenzijn met andere bands.”

Liet International 2018 XXL

Vanavond staat, wederom in Neushoorn, Liet International 2018 XXL op het programma. Waar onder andere landen als België, Schotland, Roemenië en Noorwegen aan meedoen. De liedjes worden gezonden in regionale talen, waaronder Antwerps, Franco-provencaals, Samisch, Schots-Gaelisch, Aromeens en dus Fries. Regionale talen die toebehoren tot Europese minderheidstalen. Normaliter doen er rond de acht a tien bands mee, dit jaar zijn dat er veertien a vijftien. Vandaar Liet International XXL.

Nadat Liet International vorig jaar plaatsvond in het Noorse plaatsje Kautokeino wordt de twaalfde editie van het evenement, dat een Fries initiatief is, gehouden in ‘de thuisstad’. Namens Friesland doen Luko Reinders, winnaar van Liet 2017, en dus Stonecrobs mee.

Droomscenario

Wederom winnen is het droomscenario. Maar hoe reëel dat is weet de 27-jarige muzikant niet. ,,Ik heb de andere liedjes nog niet gehoord”, verklaart hij. ,,Opnieuw winnen zou natuurlijk super zijn, maar we gaan in ieder geval voor een mooie dag. Naderhand blijven we, samen met mede-bandleden Freerk Siemen Hospes (neef van Johannes, red), Durk Sybesma en Bruno Rummler in Leeuwarden slapen, drinken we een biertje en maken we muziek met de andere bands. Dus dat wordt heel mooi.”

Songfestival

Hoever de ster van Stonecrobs zal rijzen is nu nog niet bekend, maar deelname aan het Eurovisie Songfestival in Israël volgend jaar wordt niet uitgesloten. ,,Daar gaan we wel vanuit eigenlijk. Nu we wereldberoemd zijn in Friesland is dat natuurlijk de volgende stap”, vertelt de inwoner van Hommerts gekscherend.

Het winnen van Liet 2018, deelname aan Liet International 2018 XXL, het kan niet op voor Stonecrobs. Het is dan ook een beloning voor jarenlang hard werken. ,,We maken onze eigen liedjes. We treden niet op in feesttenten met coverliedjes. Het leven van alle vier de bandleden verandert, er komen gezinnen en zo. Dan moet je je best doen om elkaar te blijven vinden. Nu we nog steeds bij elkaar zijn en elke week spelen, is het te gek dat de jury dat bekroont met mooie woorden en de eerste prijs”, besluit Johannes vrolijk.