Proefvlucht op 30 mei over Sloten en Laaksum

SLOTEN - Op woensdag 30 mei komt de proefvlucht met de Boeing onder andere over Sloten en Laaksum vliegen. Deze moet uitwijzen hoeveel last inwoner van het gebied krijgen door de uitbreiding van vliegveld Lelystad.

Rond 18.20 uur en om 19. 50 uur vliegt de boeing over Laaksum, volgens het schema. Het vliegtuig komt dan uit de NOP en gaat richtings Noord-Holland. Het vliegtuig vliegt dan op 1800 meter hoogte. oord-Holland. Tussen zeven en acht uur ‘s avonds vliegt de Boeing van Transavia één keer over Sloten, Langweer, Joure en Drachten (richting Scandinavië). Net ten westen van Lemmer komt het vliegtuig om 19:15 uur Friesland binnen, op een hoogte van zo’n 2000 meter.

Als de voor 2020 geplande opening van ‘Lelystad’ doorgaat dan worden deze vluchten vanaf dat moment ook echt werkelijkheid. Gevraagd wordt van burgers om na de vluchten aan te geven wat ze ervaren hebben.

Geluidsmetingen en beleving

Tijdens de belevingsvlucht worden op een aantal locaties meetpunten onder de vliegroutes van Lelystad Airport ingericht. Ook kunnen inwoners en recreanten onder de vliegroutes hun ervaringen online doorgeven. Dit kan via een link op de website www.belevingsvlucht.nl. De online vragenlijst wordt uitgevoerd door Motivaction. De eerste resultaten worden snel na de belevingsvlucht bekend gemaakt.

Meetpunten geluid

De belevingsvlucht is bedoeld om eenmalig het geluid van een representatief vliegtuig te laten horen. Munisense, het bureau dat de geluidmetingen gaat uitvoeren, gaat op 11 locaties meten. Om verstoring van de geluidmetingen te voorkomen, is het belangrijk dat publiek bij de meetpunten ongeveer 50 meter afstand houdt.