Kleine en dikke Berta op Nationale Molendag

SLOTEN - De korenmolen in Sloten vierde haar 90-jarige bestaan op Nationale Molendag. Het werd een mooi festijn waar jong en oud van genoot.

Zodra je de stad inloopt, straalt de korenmolen je al tegemoet. Er hangen vlaggetjes aan de wieken en rondom de molen genieten bezoekers van koffie en gebak in het zonnetje. Iedereen is in afwachting van de opening van Nationale Molendag, burgemeester Fred Veenstra heeft de eer om de feestelijkheden te openen. Maar eerst vertelt voorzitter Paula van de Vereniging tot Behoud van de Korenmolen iets over de geschiedenis. ,

Bijna tegen de vlakte

,Molen de Kaai werd in 1755 gebouwd en moest op een gegeven moment bijna tegen de vlakte, omdat hij zwaar vervallen was. De toenmalige burgemeester voorkwam dit en stelde een commissie aan die de vervallen molen moest restaureren. Op 11 mei was het 90 jaar geleden dat de molen weer in oude glorie was hersteld. Toen onze vereniging 50 jaar bestond werd de molen weer in gebruik genomen, en we zijn erg blij dat nog steeds het geval is, mede dankzij veel vrijwilligers! Om het jubileum extra glans te geven, is er nu een boekje waarin de hele geschiedenis van de molen uit de doeken wordt gedaan. Het eerste exemplaar wil ik graag uitreiken aan burgemeester Fred Veenstra.” Deze stelt dat de molen uniek is voor de stad Sloten en altijd een ankerpunt is gebleven. ,,Korenmolen de Kaai heeft heel wat zien gebeuren…”

Kleine Berta en dikke Berta

Dan neemt stadsomroeper Pieter Haringsma het woord. Hij legt uit hoe het kanon schieten in zijn werk gaat en dat dikke Berta het spits afbijt, vervolgens komt kleine Berta aan de beurt, en het kanon schieten wordt afgesloten met wederom dikke Berta. De schutterij doet goed zijn best. Er wordt Belgisch kruid in het kanon gestopt, een 24 ponder aan munitie en een flinke hoeveelheid hooi. Haringsma: ,,Gericht en gereed om te vuren?” Er klinkt een oorverdovende knal, dikke Berta heeft haar werk goed gedaan. Maar volgens Haringsma had het sneller gemoeten. ,,Er voer net een mooi doelwit voorbij.” Kleine Berta mag dan onschuldig lijken, haar schot klinkt heftiger dan haar grotere zus. Dan is het de beurt aan Tanja Kombrink, die zich sinds 18 april officieel molenaar mag noemen. Gespannen wacht ze af tot ze het kanon mag afschieten. Iedereen houdt zijn handen voor de oren, en er klinkt weer een flinke knal. Sloten zal weten dat er een schutterij is.

Kleurplaatwedstrijd

Ondertussen hebben zich voor de molen een groep kinderen verzameld. Zij zijn in afwachting van de prijsuitreiking van de kleurplaatwedstrijd. Aan weerskanten van de deur van de molen hangen de kleurplaten al te pronken. Tanja Kombrink reikt achtereenvolgens aan Jildou, Kyenna, Silke en Thijs de prijzen uit. Vol trots nemen de winnaars van basisschool de Klinkert ze in ontvangst, hun ogen stralen. Om bezoekers gelegenheid te geven de molen ook van binnen goed te bekijken, is er even rust in het programma. Onder de zachte klanken van harpist Chris Kalsbeek wordt de Kaai beklommen en bewonderd. De wind neemt de wieken mee op sleeptouw en de molen draait dat het een lieve lust is. Op naar de volgende Nationale Molendag, op naar de volgende 90 jaar.