Traag stroompje op Kletterdei

SLOTEN - Op Kletterdei, de dag dat alle 11 fountains in Friesland werden geopend, was het stroompje water dat uit de fontein in Sloten kwam maar van een sip gehalte.

De kinderen die bij het evenement aanwezig waren, vonden dat overigens geen bezwaar. Zij gingen al snel aan de slag met het water wat er wel uit kwam en staken hun handen in de emmers die het kunstwerk aan de onderkant bevatten.

De fontein bestaat boven dat gedeelte van plastic emmers en gieters uit een jongen die een meisje op zijn schouders draagt. Dat meisje houdt vervolgens een kievit in haar handen. De Kievitfontein zoals hij ook wel wordt genoemd is gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Lucy & Jorge Orta. Zij hielden vrijdag, net als alle andere kunstenaars een praatje over het hoe en waarom van hun ontwerp. Daarbij konden ze rekenen op flink wat toeschouwers die alle verrichtingen nauwgezet gadesloegen. Achter het kunstwerk stond een groot beeldscherm opgesteld. De belangstellenden konden daar de overige 10 openingen volgen, waaronder die in Hindeloopen en Stavoren. De Chinese kunstenares die het ontwerp in Hindeloopen maakte, deed haar betoog volledig in het Chinees en dat werd niet ondertiteld. Grappig genoeg gingen mensen in het publiek daar dan hun eigen vertaling van maken en dat leverde de nodige hilarische sitaties op.