Begrafenisvereniging 100 jaar met onthulling kindermonument

BALK - De begrafenisvereniging St Ludgerus bestaat 100 jaar. Al 100 jaar zijn in Balk en omstreken vrijwilligers actief om mensen een waardig afscheid te geven.

In het begin ging dit met de lijkkoets. Of als er geen geld was met de bolderwagen. De bode heette toen de leedomzegger, omdat hij bij alle deuren langs moest om te vertellen dat er iemand overleden was. Alleen daar al aan is te merken dat er in een eeuw flink wat veranderingen zijn geweest.

Bijeenkomst

Om het 100 jarig bestaan van de vereniging te vieren is er zaterdagmiddag om 14.00 uur een feestelijke bijeenkomst in de Ludgeruskerk in Balk. Peter Karstkarel zal een verhaal vertellen over cultuurhistorische kerkhoven en aansluitend is er de onthulling van het kindermonument.

Vroeger was er het gebruik om, doodgeboren en jong overleden kindjes die nog niet gedoopt waren, te begraven vlak naast het kerkhof. Ongedoopt kwam niet in gewijde aarde. Dit monument is bedoeld voor hen die met stille verdriet moeten leven. Iedereen is van harte welkom om samen dit jubileum te komen vieren.

Foto Frans Mulder